Ingezonden: ‘Heb je ook een geel hesje voor mij?’

Foto: Foto: Spreadshirt [CC BY 2.0] via Flickr

Ingezonden door een buurtbewoner van Broederhuis Glorieux. Wooncorporatie Leystromen (eigenaar van het gebouw) wil in het gebouw graag een flink aantal arbeidsmigranten huisvesten. De buurtbewoners zien dit echter helemaal niet zitten.

Heb je ook een geel hesje voor mij?

Het is zaterdagochtend 9 februari. Bij het Broederhuis worden pijltjes geplaatst om de bezoekers van de inloopbijeenkomst naar de vroegere kapelruimte te wijzen. De buurtbewoners bereiden zich voor. Je ziet groepjes bij elkaar komen om te verzamelen om richting het Broederhuis te gaan. Sommige buurtbewoners in gele hesjes, om hiermee te uiten dat zij tegen de tijdelijke invulling zijn van het Broederhuis. De sfeer bij binnenkomst is gespannen. Op de tafels koffie/thee en een schaal met koekjes en zelfs door midden gesneden worstenbroodjes. Een mooie voorbereiding van degenen die voor de uitnodiging hebben gezorgd.

Maar als je het zo goed hebt voorbereid, dan is het jammer dat zij zich niet hebben voorgesteld aan de bezoekers en direct het woord namen om groepjes van 20 te maken voor de presentaties en de rondleiding. Direct daarop nam een buurtbewoner met een geel hesje het woord en sprak zich uit over de gang van zaken rondom het Broederhuis. “Het moet over zijn met de tijdelijke invulling van het Broederhuis”, was de strekking van zijn uiting. En hij heeft helemaal gelijk!. In 2009 zijn de broeders vertrokken en sindsdien is het een tijdelijke invulling geweest en nu wil Leystromen een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan voor 10 jaar!! De buurt is het zat en gaat voor een vaste invulling van het Broederhuis. Naast de ruim 500 petities die aangeboden zijn aan wethouder van Beers, wordt tijdens de inloopbijeenkomst ook duidelijk dat buurtbewoners faliekant tegen de tijdelijke invulling zijn.

En natuurlijk waren er ook mensen die neutraal zijn of die het geen probleem vinden dat er een tijdelijke invulling komt. Buurtbewoners die met deze mensen spraken binnen of buiten het Broederhuis kwamen erachter dat zij verder weg bleken te wonen van het Broederhuis en dan is de mening van deze mensen ook te begrijpen. Je hebt er geen last van want je wordt er niet dagelijks mee geconfronteerd. Maar de buurtbewoners uit de Triangellaan of aangrenzende straten, die uiten zich en zijn vol van emotie. Er zijn buurtbewoners die niet naar de bijeenkomst konden gaan omdat zij zo vol emotie zitten dat zij het niet op kunnen brengen. Dat is toch erg!

Tijdens de bijeenkomst kwamen reacties van buurtbewoners die ook een geel hesje willen aantrekken. Er zijn zelfs buurtbewoners geweest die buiten stonden en vroegen:”Heb je een geel hesje voor mij?”. Buurtbewoners gaven hun geel hesje door. En als je nu naar de Triangellaan kijkt zie je huizen met een geel hesje aan de vlaggenstok, gewoon om te laten zien dat ze tegen de tijdelijke invulling zijn. Binnenkort zullen diverse peeënvlaggen te zien zijn in de straten van Dongen maar voor nu zijn het gele hesjes dus mocht je als lezer je verbonden voelen, steun ons!

Een buurtbewoner

Lees ook:

Opinie: ‘Leystromen en Glorieux: spreken is zilver, zwijgen is fout‘

Inloopdag Glorieux: twijfels en vragen blijven

Massaal protest tegen komst arbeidsmigranten in Glorieux

Omwonenden willen duidelijkheid over bestemming Glorieux

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen