Dongen stapt winnend uit penalty-festival

Foto:

Na twee verloren wedstrijden moest er maar weer eens gewonnen worden. Dat was unaniem de hoop die onder de aanhang van de geel blauwen heerste.

Door: Piet Scheepers

Het moest dan wel gebeuren tegen het in degradatiegevaar verkerende Kruisland. Halverwege het seizoen had deze vereniging, uit het gelijknamige dorp Kruisland (net geen 2500 inwoners), Gérard de Nooijer als trainer aangesteld. Hij was, net als zijn broer Dennis (trainer van Goes), jaren profvoetballer van o.a. Sparta Rotterdam. Voor Kruisland was het een erop of eronder wedstrijd. Kortom: bij verlies is degradatie niet onontkoombaar.

Hoe ging Dongen deze wedstrijd in? Wat toverde trainer Marcel van der Sloot deze week uit de hoge hoed? Met zijn smalle selectie, aangevuld met een aantal JO23-1 spelers, doet zijn ploegje het niet slecht. Al weken bivakkeren de geel/blauwen in de top 3. Het verlies van de afgelopen twee wedstrijden zit de harde kern niet echt lekker. “We hadden immers aan de kop kunnen staan, na de winst van vandaag!” Klopt! Maar volgend jaar? Hebben wij als Dongen een ploeg om hoger op te spelen? Inmiddels is de berusting binnen geslopen en legt alles wat Dongen zich neer bij de huidige situatie: lekker ballen en hopen op de nacompetitie met nog enkele leuke wedstrijden!

Scheidsrechter was Harry Huizinga. Hij had Dongen eerder in de wedstrijd uit tegen Halsteren gefloten. “Ik vond Dongen vandaag tegen Kruisland anders spelen als tegen Halsteren,” merkte hij na afloop op. Dat klopt. Dongen paste zich enigszins aan, aan de spelwijze van de thuisploeg. Behoudend van achteren uit met Theo Martens naar voren geschoven. De twee ‘wingbacks’ Luuk Hultermans en Gillyan Clemens zouden ver naar voren moeten spelen. Zo was het in de beginfase aftasten. Daardoor ontstonden kansjes, kleine mogelijkheden, voor beide doelen. De opening was voor Kruisland. Schermutselingen voor het Dongendoel eindigden, na een tweetal schoten op doel, in een hoekschop. Kort hierna een kansje voor Fatih Kamaci, die zijn schot in de handen van de doelman Klaudio Dervishi zag belanden. De mogelijkheid om de score te openen lag op het hoofd van Fouad Idabdelhay. Nick Frits stond prima opgesteld en onderschepte deze kans op 1-0 van deze voormalige NAC-spits. Het spel golfde op en neer en kabbelde zo naar het half uur. Het tijdstip waar het doelpuntenfestijn werd geopend.

Eerst was het aan de hardwerkende Sel Bastmeijer die een voorzet op waarde inschatte en via een kort tikje met de voet de doelman van Kruisland het nakijken gaf. Dongen had de score geopend, 0-1. Nog niet bekomen van dit doelpunt moest de doelman van de thuisclub weer naar het net. Noël de Grauw speelde bij de aftrap de bal in de verkeerde voeten. Robert Mutzers was daar heel blij mee en stoomde geheel vrij richting doel voor de 0-2. Zat Dongen op rozen! Dat had je gedacht! De plaaggeest aan Kruisland zijde was deze middag de spits met de prachtige naam: Francis Liban Kabwe Manengela. Op aangeven van Diego Snepvangers kopte hij zijn ploeg weer inde wedstrijd, 1-2.

De tweede helft zou, wat doelpunten betreft, nog aantrekkelijker worden. Dongen bleef het eigen spelletje spelen. Trainer De Nooijer was opgevallen dat Dongen, als het ver was opgedrongen, deze middag achterin snelheid miste. Hij gaf dan ook opdracht om de lange bal te spelen, tussen verdediging en doelman van Dongen. De tweede helft was dan ook nog geen drie minuten oud toen een diepe bal door het midden een duel werd tussen Jan Gerrits jr. en Kabwe Manengela. De laatste was de rapste en gaf doelman Frits het nakijken, 2-2. De wedstrijd was weer open. Niet voor lang, want het tijdperk strafschoppen was aangebroken. Drie minuten na de gelijkmaker legde scheidsrechter Huizinga de bal op de stip. Voor Robert Mutzers een uitgelezen kans om zijn Zilveren Schoen bokaal klassement wat op te voeren. Zo was de 2-3 een feit. Nog geen zes minuten later lag de bal weer op de stip van Kruisland vanwege hands in de zestien. Weer mocht Mutzers aanleggen en weer in dezelfde hoek, 2-4.

Het antwoord was aan de thuisploeg. Eerst was het Niels de Boer die doelman Frits tot het uiterste dwong. Deze aanval liep verder en heel onfortuinlijk werd De Boer aangetikt, waardoor scheidsrechter Huizinga ook hier resoluut naar de stip wees. Ook nu zette spits Kabwe Manengela zich achter de bal en schoot zo zijn ploeg weer in de wedstrijd, 3-4. Het laatste wapenfeit was voor Dongen. De ploeg zag een prima aanval over verschillende schijven door goalgetter Robert Mutzers afgerond naar 3-5. Maar even daarvoor had de veel scorende spits Kwabe Manengela de 4-4 op zijn schoen. De ditmaal te makkelijk gegeven strafschop bleef voor Dongen onbenut. De Kruisland goalgetter kon de druk blijkbaar niet aan en schoot hoog over. Dus pakte Dongen de zege. Een overwinning die de ploeg goed deed. Komende week i.v.m. Koningsdag geen voetbal.

Door het verlies van Goes bij UDI’19, sluipen en Achilles Veen en Dongen dichterbij tot op zes punten. Met nog vier wedstrijden te gaan, blijft het spannend. Zeker om plaats twee. Zondag 5 mei om 14.00 uur speelt Nuenen in Dongen. Dan 12 mei uit naar Nemelaer, gevolgd op zaterdag 18 mei thuis tegen Unitas ’30. De afsluitende wedstrijd is de kraker uit tegen Achilles Veen op zaterdag 25 mei om 18.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen