Ons Brabant van verleden tot heden

Foto:

Woensdag 20 februari neemt Jeroen Nusselein u mee op een ontdekkingsreis door de tijd. Die reis start 14 miljard jaar geleden met de Big Bang, ofwel de Oerknal en roept allerlei vragen op.

Wat is er daarna met ons mooie Brabant gebeurd? Hoe hebben tektoniek, de zee, de rivieren, de wind en de levende natuur het land gevormd? Alleen of in onderling samenspel hebben zij uiteenlopende landschappen geboetseerd. Hoe hebben de Brabanders deze landschappen in gebruik genomen? Kunnen we die ‘hand van de mens’ in het landschap nu nog ontdekken? We nemen een kijkje bij de Brabantse Wal. Hoe is die ‘steile wand’ op de grens waar Zeeland Brabant kust in het landschap ontstaan? We reizen door naar het zeekleilandschap in het noordwesten van onze provincie. Daar was grof geld te verdienen in de late Middeleeuwen. De Biesbosch herinnert ons aan de kwalijke gevolgen daarvan.

In de Langstraat stuiten we op het Slagenlandschap om vervolgens op de hoge zandgronden het dekzand op te wandelen. Schapenkeutels waren van levensbelang in deze streek. In Oost-Brabant maken we kennis met de veenwerkers van De Peel. Niet ver daar vandaan zien we een ‘kamertjeslandschap’ van heggen en hagen. In die hoek ligt ook een aardkundig monument, uniek voor Europa. Genoeg te ontdekken. 20 februari 20.00 uur in zaal 2 van de Cammeleur, Hoge Ham 126 in Dongen, u bent van harte welkom en u weet het ook iedereen die nog geen lid is van Natuurvereniging Ken en Geniet mag gratis binnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen