VV Dongen beloont zich niet in matige wedstrijd

Lag het aan het veld? Gras of kunstgras, het blijkt anders te voetballen. Thuisploeg UDI ’19 is gewend op gras te spelen. Sterker nog, vooraf werd het veld nog even gesproeid, waardoor de natte oppervlakte de bal snel deed rollen alsof het kunstgras was. Het mocht allemaal niet baten. Deze middag had Dongen in UDI ’19 een tegenstander die net even iets meer geluk had in de passes. Zoals Thom Avontuur in de regio media vertelde, was dit een typische 0-0 wedstrijd, waarbij degene die het eerste doelpunt scoorde, de wedstrijd winnend zou kunnen afsluiten.

Door: Piet Scheepers

De ploeg uit Uden had in 23 wedstrijd slechts 22 doelpunten moeten incasseren. Dat zegt genoeg hoe sterk defensief dit elftal in elkaar steekt. Fysiek een sterk centraal duo dat omringd werd door verdedigers die de bal, hoe dan ook, uit hun zestien meter gebied ruimden. Dongen kon voetballend niet door deze verdediging heen komen. Ook niet met lange ballen van achteruit, Deze waren merendeels voor de thuisploeg. Aanvallend stonden Robert Mutzers en Sel Bastmeijer op een eiland. Beiden moesten hard werken om in balbezit te komen. En als het dan zover was en het werd gevaarlijk, dan was juist de laatste pass niet zuiver genoeg waardoor de mogelijkheid om in scoringspositie te komen verkeken was.

Zo golfde de wedstrijd op en neer. UDI dook verschillende keren gevaarlijk voor het doel van Dongen op. Ook zij hadden het vizier niet op scherp staan. Echt ingrijpen heeft doelman Nick Frits niet hoeven te doen. Herstellend van een enkelblessure koos trainer Marcel van der Sloot voor hem. Voor rust moet hij eenmaal gestrekt naar de benedenhoek duiken op een afstandsschot. Via de paal ging deze inzet naast. Hoe snel het spel op en neer golfde toonde de 28e minuut. Uit een corner voor Dongen, op een speler na stond heel UDI in hun zestien meter gebied, werd de bal uit het doelgebied gewerkt. Met drie man kwam de thuisploeg er snel uit. Maar ook Thom Avontuur was snel en gleed middels een sliding de bal tot corner voordat de doelpoging kon worden afgerond. Kort hierna gevaar voor het UDI-doel. Robert Mutzers, omringd door drie tegenstanders, gaf een steekpass op Rijk Siemerink. Deze had dit te laat in de gaten en weg was de mogelijkheid om af te kunnen ronden. Kortom: gevaarlijke situaties voor beide doelen, waarbij de verdedigingen van beide partijen heersten. Kort na rust was de eerste mogelijkheid voor UDI. Jan van Haterd zette voor, maar iedereen miste deze scherpe ingespeelde bal.

Een kwartier later was het Luuk Hultermans die vanuit een corner de bal naar de rechterbenedenhoek kopte. Doelman Job Schuurmans moest alle zeilen bij zetten om de
openingstreffer te voorkomen. En dan sukkelt de wedstrijd richting het laatste kwartier. De kans voor Raoul Oomen om vanaf pakweg 10 meter de bal in het Dongendoel te schieten. Zijn schot ging hoog over. In de tegenaanval was het duo Mutzers – Bastmeijer dicht bij een uitval. Het tweetal werd op buitenspel teruggefloten. En dan is Oomen dan toch trefzeker voor UDI. Op zijn inzet had niemand antwoord, 1-0. Dongen drong aan en UDI trok zich massaal terug in hun zestien. Kleine kansjes uit hoekschoppen waren er nog voor Dongen. Maar zoals de hele wedstrijd, dat laatste kleine zuivere passje aan Dongenzijde bleef nu ook uit.

“Wij wilden graag Dongen uit de wedstrijd spelen,” was na afloop de analyse van UDI ’19 trainer Niels van Casteren voor de plaatselijke omroep en vervolgt: “Wij hebben Mutzers en Kamaci aan banden kunnen leggen. Twee dreigende kanjers. Dongen drukte de laatste tien minuten om de gelijkmaker te forceren. Hij had kunnen vallen, dan denk ik aan de 90e minuut.” Ondanks het verlies blijft Dongen op plaats 2 staan. Weliswaar nu 8 punten achter nummer 1 Goes, maar 1 punt voorsprong op nummer 3 Achilles Veen. Het gat met nummer 4 UDI ’19 is echter 8 punten. Vanaf nummer 4 tot en met nummer 10, Orion, is een middenmoot. Hopelijk gaat Dongen nu een mooie
serie wegzetten. Na Venray zijn de tegenstanders allemaal verenigingen uit het rechterrijtje, waar ook punten van zijn verloren. Oppassen dus! Gevaarlijke klanten, die strijden om lijfsbehoud. Eerstkomende zondag om 14.00 uur SV Venray op sportpark De Biezen.