Olympia geslaagd voor tentamen

Zaterdag trad Olympia aan tegen de Tilburgse Studenten Voetbalvereniging Merlijn. De opstelling van Olympia kende geen verrassingen. De vraag was wel hoelang de niet geheel fitte Thymo de Bruijn het zou volhouden. De op de tweede plaats staande studenten kwamen slechts met één doel naar Dongen. Winnen, drie punten pakken en druk houden op lijstaanvoerder ONI.

Hoe anders pakte het uit. Merlijn won nog wel de toss en koos ervoor in de eerste helft optimaal te profiteren van het windvoordeel. Een stevige wind die schuin over het veld stond was zeker in het voordeel van de Tilburgers. De defensie van Olympia wist echter stand te houden. Vanaf de aftrap trachtte Merlijn met vlot en verzorgd combinatievoetbal Olympia vast te zetten, maar merkte dat voetbal op echt gras ook andere kwaliteiten vraagt. Het team van coach Frans Ceton stond goed en wist menig duel te winnen. Er was geen doorkomen aan voor de tegenstander. In de dertiende minuut nam Olympia zelfs brutaal een 1-0 voorsprong. Een prachtige aanval over de rechterflank werd namelijk doeltreffend afgerond door Dennis Aarts.

Het duurde daarna tot de twintigste minuut voordat Merlijn voor doelgevaar kon zorgen. Een afstandsschot, waarbij de bal gedragen door de wind richting kruising ging, werd stijlvol gepareerd door doelman Stephan Kragten. Het was het begin van een korte fase waarin Merlijn enkele kansen kreeg. Zo ontstond er een scrimmage voor het Olympia doel toen de bal hoog werd ingebracht. Maar de enige die echt vat kreeg op de bal, was de wind.

Even later toonde Kragten opnieuw zijn kwaliteiten, toen hij zich overtuigend winnaar toonde in een één op één situatie. Kort daarna volgde het laatste wapenfeit van Merlijn in de eerste helft. Een opnieuw door de wind gedragen voorzet werd net naast gekopt. Vanaf dat moment ging de Tilburgs storm liggen en wist Olympia weer gevaarlijk te worden. Bryan Weistra was verantwoordelijk voor een eerste speldenprik. Hij veroverde de bal en wist alleen voor de doelman te verschijnen. De hoek was echter te moeilijk, waardoor nog redding gebracht kon worden. Maar na ruim een half uur spelen was het toch opnieuw raak. De defensie van Merlijn werd onder druk gezet en wist zich geen raad met Dennis Aarts. Hij ontfutselde een verdediger de bal en wist Jochem Vogels te bereiken. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot hij de bal met buitenkant rechts onberispelijk in het doel en zorgde zo voor een 2-0 voorsprong. In de resterende tijd golfde het spel nog wel op en neer, maar echt gevaarlijk werd het niet meer, zodat beide teams met een 2-0 stand de kleedkamers opzochten.

De tweede helft had Olympia het windvoordeel en dat betaalde zich al snel uit. Na amper vijf minuten spelen wist Devie de Ronde zijn directe tegenstander uit te spelen, waarna hij de bal aan Thymo de Bruijn liet. Die wist wel raad met deze kans en schoot de 3-0 overtuigend tegen de touwen. Zijn werk zat er daarna op en mocht hij zich laten vervangen door Elroy Vereggen. Bij deze ruime achterstand koos Merlijn ervoor om achterin een op een te gaan spelen en meer risico te nemen. Het werd ook feller in de duels en schroomde daarbij niet om over de grens van het toelaatbare te gaan. Zo werd Tim van Wanrooij slachtoffer van een forse charge, echter zonder dat de scheidsrechter optrad. Over de scheidsrechter gesproken. Dhr. Van Nistelrooij speelde deze middag een opmerkelijke rol. Als reserve opgeroepen om deze wedstrijd te leiden, volgde hij de wedstrijd te vaak van grote afstand en had veel moeite het snelle spel te volgen. Dat hij kwistig met kaarten strooide zorgde ook voor de nodige verbazing en irritatie.

Ondanks de omzettingen van Merlijn bleef Olympia de rest van de tweede helft gemakkelijk overeind. De verdediging stond als een huis. Tekenend voor de aanvallende onmacht van Merlijn was, dat het enige echte gevaar kwam van Olympia-zijde. Een wat ongelukkig door Kjeld Huveneers geraakte bal dwong Stephan Kragten namelijk tot een redding. Verder wist Merlijn geen enkele keer meer gevaarlijk te worden. Olympia had daarentegen nog wel een slotakkoord in gedachte. Jochem Vogels werd vlak voor tijd perfect aangespeeld en stoomde op richting het doel van Merlijn. Maar in plaats van het laten aantekenen van zijn tweede treffer, werd hij hard onderuitgehaald.

Gelukkig trad de scheidsrechter nu wel kordaat op en trok de rode kaart voor de Merlijn verdediger. De daaropvolgende vrije trap leverde niets op. Maar Vogels kon gelukkig verder en mocht zich enkele minuten later, laten kronen tot man of the match.