Ingezonden: ‘D66 Dongen blij met onderzoek naar gevoel van veiligheid’

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Ingezonden door D66 Dongen

Iedereen wil graag een veilige leefomgeving. De normale situatie moet zijn dat je jezelf 24 uur per dag veilig voelt. In Dongen is het niet slecht gesteld met het aantal
misdrijven en situaties van overlast, als we dat vergelijken met de landelijke gemiddelden. Maar er kan een verschil zitten tussen dit soort objectieve cijfers en het gevoel van veiligheid. Bovendien zijn er allerlei andere factoren die dat gevoel van veiligheid kunnen beïnvloeden. D66 wil dat iedereen zich thuis, op straat en school
veilig voelt. Daarom is D66 Dongen blij dat er nu een structureel onderzoek komt naar het gevoel van veiligheid onder inwoners van Dongen.

Wens in het verkiezingsprogramma nu uitgevoerd
Om echt te kunnen weten of mensen zich veilig voelen en de juiste maatregelen daarvoor te kunnen nemen, moeten we wel weten wat bijdraagt aan dat veilige gevoel. En dus moeten we dat ook structureel meten. Dan weten we beter wat er nodig is om Dongen veilig te maken en houden. Deze wens stond al in ons verkiezingsprogramma en wordt nu dus werkelijkheid. In november 2022 hebben we hiervoor bij de begrotingsbehandeling een motie ingediend, samen met de fracties van OVD, VVD, CDA en de Volkspartij Dongen. Nu ligt er dus sinds februari 2024 een voorstel van het College van B&W. Tijdens de begrotingsbehandeling van dit jaar, moeten alle partijen met de kosten hiervan akkoord gaan. Maar gezien het feit dat dit een eerdere wens was, lijkt het erop dat dit het geval zal zijn.

Tweejaarlijks onderzoek
Vanaf 2025 zal Dongen dan structureel gaan meedoen aan de CBS Veiligheidsmonitor. Dat is een landelijk terugkerend bevolkingsonderzoek naar veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. Inwoners krijgen een vragenlijst met vragen over onder andere overlast en leefbaarheid in de buurt en het functioneren van politie en gemeente. Dat onderzoek vindt elk oneven jaar plaats. Binnen onze regio doen de gemeenten Tilburg, Goirle en Waalwijk hieraan al enkele jaren mee. In het onderzoek is extra aandacht voor specifieke vragen aan inwoners van de gemeente Dongen, zodat er genoeg inzicht komt op gemeenteniveau. De eerste resultaten zijn in het eerste kwartaal van 2026 beschikbaar.

Meer informatie of meepraten?
U vindt actuele cijfers over aantallen misdrijven en overlast via de website van de gemeente Dongen: https://dongen.incijfers.nl/dashboard/openbare-orde-en-veiligheid. Wilt u meepraten over het onderwerp in dit artikel of andere thema’s? U kunt ons altijd bereiken via de social media (@D66_Dongen), of rechtstreeks per mail via [email protected].

Raadsinformatieavond ‘Hoe gaat het nu met de jeugd in Dongen’ op 14 maart
Op donderdagavond 14 maart is er een speciale Raadsinformatieavond over de situatie rondom Dongense jeugd gepland die ook toegankelijk is voor andere belangstellenden. U bent van harte welkom om vanaf 19.45 uur binnen te lopen op het Cambreurcollege. De avond duurt van 20.00 – 22.00 uur. Een aantal experts zal ieder vanuit hun eigen perspectief een inkijkje geven in ontwikkelingen, trends, projecten, samenwerkingen, kansen en uitdagingen.

De fractie van D66 Dongen, Gitta Glerum – Camfferman, Ulaș Kose, Marieke Schouten en
Berry van Rosmalen (tijdelijke vervanger van Joeri de Jong).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen