Ingezonden: ‘Passantenhaven: Geen goed idee’

Foto: Pixabay/ dimitrisvetsikas1969

Ingezonden door de Dongense VVD

Passantenhaven: Geen goed idee
Afgelopen donderdag heeft het CDA een initiatiefvoorstel ingediend in de gemeenteraad voor een haalbaarheidsonderzoek naar een passantenhaven in Dongen. Op zich kunnen we het waarderen als er een initiatiefvoorstel wordt gedaan, maar dan verwachten we wel enigszins zinnige ideeën met relevante maatschappelijke impact en wat eigen vooronderzoek van de indieners. De basis voor het CDA-voorstel was een ‘inspiratiedocument’ wat enkel bestond uit wat impressiefoto’s en een verhaal, verder niets.

D66 en de Dongense VVD hadden wel de moeite genomen wat huiswerk te doen en gewoon wat openbaar bronnenonderzoek uit te voeren bijvoorbeeld het Watersportonderzoek 2021 van Waterrecreatie Nederland en naar gemeenten met een passantenhaven. De conclusies zijn klip en klaar: Het aantal kajuitboten – waar passantenhavens voor zijn bedoeld – daalt, er is bitter weinig vaarrecreatie op het Wilhelminakanaal, passantenhavens zijn duur in aanleg, onderhoud en exploitatie, en meerdere passantenhavens kampen met problemen als overlast van hangjongeren en drugsgebruikers, illegale bewoning van boten, afval en andere problemen.

In recente jaren zijn de passantenhavens in Oirschot en Beekse Bergen gesloten wegens gebrek aan interesse en hoge kosten, de haven van Oirschot had in 2009 maar liefst ruim 1 miljoen gekost, voor een handjevol ligplaatsen. In Oirschot klaagde horeca-ondernemers en winkeliers nota bene dat van het al schaarse aantal passanten, hooguit 40 per jaar, nauwelijks iemand naar het centrum kwam. De afstand naar het centrum van Oirschot was de helft van wat deze in Dongen zou worden. In Tilburg is de Piushaven als passantenhaven aangelegd, langs een kade met horeca en winkels én vlakbij het centrum, ruim 500 meter lopen. Ter vergelijking: In Dongen zou het 900 meter lopen zijn naar het Wilhelminaplein. Tilburg zou een enorme concurrent zijn voor een passantenhaven in Dongen.

Waarom een passantenhaven een goed idee zou zijn, wist het CDA niet duidelijk te maken. De Volkspartij Dongen die het idee steunde had ook geen antwoord. Ook op onze suggestie dat forse bedragen voor een passantenhaven beter besteed kunnen worden aan bijvoorbeeld woningbouw, verduurzaming of veiligheid kwam geen reactie. Het CDA en Volkspartij Dongen roepen al jaren dat er een verenigingshal moet komen, maar dat blijft bij schone beloften. Misschien een idee om hier iets meer aandacht aan te geven? Of horeca-ondernemers en winkeliers in Dongen met ideeën te laten komen hoe meer toerisme en publiek te trekken? Onze publieke middelen horen we in te zetten voor een publiek belang, niet enkel voor een handjevol recreanten met een kajuitboot.

Frans den Broeder,
Fractievoorzitter Dongense VVD

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen