Vijf jaar Amarant Veenbies

In september was het alweer vijf jaar geleden dat Amarant de woonvoorziening aan de Veenbies in de Beljaart opende. Negentien wooneenheden (studio’s en appartementen) twee gemeenschappelijke woonkamers en bijbehorende ondersteunende ruimten vormen samen een warm thuis voor de bewoners.

De opzet om de bewoners een vertrouwde thuissituatie aan te bieden waar binnen ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen en waarbij ze de nodige dienstverlening krijgen, lijkt meer dan geslaagd. De bewoners voelen zich prettig in de Veenbies. En de eerste vijf jaren lijken wel voorbij gevlogen. Marleen Okkerman, een van de bewoonsters van het eerste uur, woont nog steeds met veel plezier op de Veenbies. Als echte Dongense vindt zij (en haar ouders) het erg prettig om in Dongen te wonen. Allerlei clubjes en activiteiten zijn goed bereikbaar en ook de activiteiten die in Dongen zelf georganiseerd worden (bv. Oranjeparkfestival), kunnen makkelijk bezocht worden.

Onlangs werd het eerste lustrum gevierd met een feestelijke dag die afgesloten werd met een gezamenlijke barbecue. Bij de voorbereidingen van deze dag werden de bewoners volop betrokken. Een heuse feestcommissie bereidde alles tot in de puntjes voor, van de versiering met zelfgemaakte slingers tot het entertainment. Na afloop konden alle bewoners en de andere gasten dan ook tevreden terug kijken op een geslaagde viering van het jubileum.

“Dat is wel de kracht van deze woonvoorziening” vertelt Nicole Akkermans, moeder van Jelle, een van de bewoners. “De bewoners worden betrokken bij de activiteiten die hier plaatsvinden. Het is een gemixte groep en er wordt veel georganiseerd voor bewoners van alle leeftijden. De activiteitencommissie probeert een programma samen te stellen met voor ieder wat wils. Zo hebben we bijvoorbeeld al een huifkartocht gehad, maar ook een beautydag…en ook de triketour en de snoezelbus worden erg gewaardeerd. Het is eigenlijk te veel om op te noemen.

 

Een van de  terugkerende activiteiten is het bijhouden van de eigen tuin. Samen met ouders en vrijwilligers wordt eens in de jaarlijks een dagje getuinierd zodat het groen rondom de woonvoorziening er piekfijn blijft uitzien. “Vrijwilligers kunnen we overigens altijd wel gebruiken” zegt Nicole. “We hebben regelmatig klusjes, dus als iemand die dit leest het leuk vindt om zich zo nu en dan een paar uurtjes beschikbaar te stellen voor de voorkomende werkzaamheden, dan is dat meer dan welkom.  Vooral een vrijwilliger voor de tuin zou erg fijn zijn. Je kunt, eventueel samen met bewoners, gezellig in de tuin klussen. Je krijgt er een hoop enthousiasme en dankbaarheid voor terug.”

Voor meer info of vragen kunt u terecht bij Jannie Okkerman, tel. 06-24871718

Bekijk meer foto’s van de laatste tuinierdag in de fotoserie bovenaan dit artikel

Foto’s: Kees Laurijsen

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen