Politiek toont begrip voor zorgen, maar houdt komst Action niet tegen

Foto:

De komst van de Action naar de Windmolenweg is zo goed als zeker. De zorgen van een dertigtal omwonenden over parkeer- en geluidsoverlast, verkeersonveiligheid en aantasting van de leefbaarheid, gaan daar niets aan veranderen. Dat werd duidelijk tijdens de bespreking van dit voorstel in de gemeenteraad. De politieke partijen hadden overigens wel begrip voor de zorgen van de omwonenden en drongen er bij wethouder Van Griensven ook nadrukkelijk op aan om echt alles in het werk te stellen om de zorgen van omwonenden weg te nemen. En dat beloofde de wethouder. Meer zat er voor de omwonenden niet in.

‘Meningen genegeerd’
Drie insprekers probeerden aan het begin van de vergadering de gemeenteraad nog op andere gedachten te brengen. ‘De verkeerskeersveiligheid staat hier op het spel. Wij zijn verbijsterd dat de ideeën en meningen van bewoners gewoon genegeerd zijn’, zo uitte Nick Lapidaire, bewoner van de Lage Ham, zijn ongenoegen over de gang van zaken. En zijn buurman Paul Roks deed nog een extra duit in het zakje. Hij ging met name in op de toename van de het verkeer met alle gevolgen van dien. ‘Wij zijn voor een voldongen feit gesteld. Laat u niet in slaap sussen door het College van B&W’, zo riep hij de gemeenteraad op.

René Stuit, bewoner van de Noorderlaan, schetste een onthutsend beeld van de verkeerssituatie op de Noorderlaan. ‘De Beljaartlaan geldt als een soort lanceerbaan voor de Noorderlaan. Automobilisten nemen met slippende banden de rotonde en snelheden van 70 km/uur zijn geen uitzondering. Dat zal alleen maar erger worden’. Hij zette bovendien vraagtekens bij de verkeersmetingen die zijn gehouden.

Akkoordje
De dertig omwonenden zijn flink boos op de gemeente. Zij verwijten het College, dat zij onzorgvuldig om is gegaan met hun belangen, en dat er onvoldoende gedegen onderzoek is gedaan naar de impact van twee grote publiekstrekkers voor de leefbaarheid. ‘Het College van B&W heeft de deur wagenwijd opengezet voor twee winkelreuzen die een flinke aanzuigende werking hebben die niet te vergelijken is met die van de voormalige winkel van Piet Kerkhof’. Het stoort de omwonenden enorm dat zij het gevoel hebben dat de gemeente en de projectontwikkelaar het op een akkoordje hebben gegooid en vervolgens de omwonenden voor een voldongen feit hebben geplaatst.

Dilemma
De raad toonde zeker begrip voor de onvrede van de omwonenden, maar zag zichzelf voor een dilemma geplaatst. De raad moest namelijk niet beslissen over de komst van de Action, maar over het schrappen van de bestemming detailhandel op de verdieping van het pand van de Lidl. Het schrappen van die bestemming maakt de weg vrij voor de komst van de Action naar het naastgelegen pand. Want dat was een van de voorwaarden om de komst van de Action mogelijk te maken.’

Spagaat
Mieke Breugelmans vond het een ‘moeilijk voorstel’. ‘Wij moeten niet beslissen over de komst van de Action, maar over het schrappen van de bestemning detailhandel in een ander pand. Dat zijn twee aparte zaken, maar voor de bewoners voelt dat als één. Ik zit in dezelfde spagaat als de bewoners en ik weet ook nog niet wat ik ga doen. Ik wil me nog even beraden’.

En ook Annemarie van Eenennaam van het CDA kampte met deze ‘spagaat’. ‘Dit voorstel gaat over Windmolenweg 4 ( pand van de Lidl), maar heeft rechtstreeks gevolgen voor Windmolenweg 3 ( toekomstige Action). Wij begrijpen de bezorgdheid van de bewoners. Veel mensen in Dongen willen een Action, maar veel mensen willen hem ook niet in hun buurt. Voor de Noorderlaan is er de laatste jaren al veel veranderd. De Beljaart is gebouwd en de Lidl is erbij gekomen. Zijn deze ontwikkelingen allemaal wel meegenomen in de berekeningen?. Wil de wethouder alsjeblieft in gesprek gaan om zorgen en bezwaren van bewoners weg te nemen”.

Noorderlaan
Wethouder Driek van Griensven beloofde dat hij alles zou doen om te bemiddelen. Volgens hem had onderzoek uitgewezen dat er ruim voldoende parkeerplaatsen zijn en dat verkeerstellingen en metingen op de Noorderlaan ook geen echt schokkend beeld gaven. In een gesprek met bewoners heeft hij dat ook laten weten. ‘Maar ik ben best bereid om nog eens in te zoomen op de Noorderlaan. Ik ga nog eens met die meneer praten om te kijken wat we eventueel nog meer kunnen doen’.

Door: Bernadette Klerx

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen