De Restzetel jubileert en openbaart declaraties van het voormalige Dongense college B&W

Foto:

De politieke Dongense podcast ‘De Restzetel’ viert zijn honderdste aflevering. In deze speciale aflevering bespreken de drie podcastmakers de declaraties van het vorige college van burgemeester en wethouders. Burgemeester Marina Starmans (VVD) declareerde € 1.792 en wethouder René Jansen (VPD) € 2.384

De Restzetel maakte gebruik van een Woo-verzoek (Wet Open Overheid) om deze informatie openbaar te krijgen. De negen voormalige bestuurders waren actief van 2018 tot 2022 en brachten gezamenlijk € 12.388,52 in rekening. Deze declaraties gingen voornamelijk naar representatiekosten zoals dienstreizen, verhuiskosten en diners.

Na een maandenlange procedure ontving De Restzetel een overzicht van de declaraties van de voormalige gemeentebestuurders. Harrie Broeders: “We hebben bewust gekozen voor de vorige bestuursperiode, zodat de kans groter was dat het Woo-verzoek werd gehonoreerd.” Tijdens de vorige bestuursperiode passeerden in het college verschillende wethouders: Bea van Beers, Eline van Boxtel, Rolf Vullings. Zij legden vroegtijdig het politieke ambt naast zich neer. Opvolgers Petra Lepolder, Maarten Pieters en Cors Zijlmans vulden deze vrijgekomen plekken tijdelijk op. Alleen burgemeester Marina Starmans, wethouder René Jansen en gemeentesecretaris Henk van Noort dienden de hele bestuursperiode uit. Allen declareerden onkosten zoals dienstreizen, lunches en parkeerkosten.

Wet Open Overheid
De Woo is de opvolger van de WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur). Het doel van de Woo is dat de overheid actief en transparant communiceert. “Ook de declaraties van het huidige college worden niet structureel en openbaar gecommuniceerd, terwijl ook dit publiek geld is. Veel colleges zijn wel actief transparant in hun declaraties. Het zou mooi zijn als, na onze aflevering, de gemeente Dongen volgt.”, wenst Tjietse Broeders.

Honderdste aflevering
De mannen van De Restzetel bespreken de declaraties in hun jubileumaflevering. “Toen we in het voorjaar 2020 voor het eerst bij elkaar kwamen om dit project te starten, zaten we nog op anderhalve meter afstand van elkaar vanwege corona. We hadden toen niet kunnen denken dat we ooit de honderdste aflevering zouden halen.”, aldus Stefan van den Bosch. De onafhankelijke podcast is inmiddels een invloedrijk medium dat niet meer weg te denken is in het politieke landschap van Dongen. Vele trouwe luisteraars stemmen wekelijks af om naar “de ongehoorde stem” te luisteren.

Benieuwd naar de declaraties? De Restzetel podcast (aflevering #100) is hieronder te beluisteren

www.restzetel.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen