Is een Calcasa rapport betrouwbaar?

Foto: Pixabay License/nattanan23

Ingezonden Wat is jouw huis waard? Er zijn verschillende manieren om hier achter te komen. Deze methoden variëren van duur naar gratis en van betrouwbaar naar een ruwe schatting. Waar kunnen we het Calcasa rapport indelen? Dat bekijken we op deze pagina.

Wat is een Calcasa rapport?
Een Calcasa rapport is een woningwaarde bepaling die op afstand wordt uitgevoerd door software. Calcasa is een organisatie die jarenlang informatie over huizen in Nederland heeft verzameld. Zo is het mogelijk om te bepalen hoeveel een huis waard is zonder naar de individuele woning te kijken. Er worden waarden toegekend aan zaken als bouwjaar, grootte en locatie. Ook worden recente verkoopprijzen van soortgelijke woningen meegenomen in de berekening. Is een Calcasa rapport betrouwbaar en hoe verhoudt deze berekening zich ten opzichte van andere waardebepalingen?

Hoe kun je de woningwaarde bepalen?
Er zijn verschillende manieren om de woningwaarde te bepalen, dit zijn de meest voorkomende methoden:

  • Online waardebepaling: Je kunt via diverse websites direct een online waardebepaling uitvoeren. Dit werkt op basis van software, min of meer gelijk aan het Calcasa rapport maar dan doorgaans wat minder uitgebreid. Het geeft een indicatie van de woningwaarde maar je kunt er niet veel ‘waarde’ aan hechten.
  • Makelaar: Een verkoopmakelaar kan de waarde van je huis bepalen door een bezoek te brengen. Op basis van een uitgebreide database kan software helpen maar de expertise van de makelaar speelt ook zeker een rol. Door naar de individuele woning te kijken zal de schatting doorgaans beter overeenkomen met de verkoopsom.
  • Taxatie: Dit is een onafhankelijke waardebepaling waarbij een taxateur langs komt om de waarde van de woning op te nemen. Er wordt gebruik gemaakt van standaard gegevens, de uitkomst moet ongeveer gelijk liggen per taxateur. Dit geeft een bank meer zekerheid bij het toekennen van een hypotheek.
  • Calcasa rapport: Dit rapport wordt ook wel Desktop Taxatie genoemd en dient vooral om een waarde indicatie te bepalen bij aanvraag van een hypotheek. Omdat er geen bezoek aan huis plaatsvindt kun je op basis van deze taxatie maximaal 90 procent van de geschatte waarde lenen.

Bij een Calcasa rapport is er onderscheid te maken tussen een standaard waardebepaling en een officiële taxatie. Als het namelijk een Desktop Taxatie betreft dan kun je hier een hypotheek mee aanvragen. Omdat het een schattig op afstand betreft kun je niet de volle 100 procent van de online taxatiewaarde lenen.

Wat is mijn huis waard?
Een huiseigenaar hoeft geen taxatie uit te laten voeren bij verkoop van de woning. Je hebt veel meer aan een nauwkeurige schatting van de verkoopwaarde en daarvoor is een huisbezoek nodig. Je hoeft gelukkig geen dure taxateur in te schakelen want lokale makelaars kunnen dit ook voor je doen. Op diversen websites kun je gratis en vrijblijvend de waardebepaling laten uitvoeren door een echte makelaar in de buurt. Wat is het verschil met een woningtaxatie? Een waardebepaling door een verkoopmakelaar is een hulpmiddel om de vraagprijs en strategie te bepalen bij verkoop van een woning. Er wordt dan naar meer gekeken dan alleen een bedrag. Dit is voor de huiseigenaar zeer waardevol. Toch zal een makelaar deze dienst gratis aanbieden terwijl je voor een Calcasa rapport of ander soort taxatie wel moet betalen. Het is daarom zeker de moeite waard om een aanvraag in te dienen bij lokale makelaarskantoren.

Reacties

Cookieinstellingen