HV Dongen pakt dubbel.

Door een knappe zege op het fysiek sterke SOS Kwieksport uit Naaldwijk kruipen de heren van HV Dongen in de hoofdklasse langzaam richting de kop van de ranglijst, drie punten achter de koploper. De dames hebben na een reeks van verloren wedstrijden zondag een prima overwinning geboekt tegen het Arnhemse KVIK/E&A.

,,Herboren, geloof in eigen kunnen tot en met het laatste fluitsignaal,” noemde trainer/coach Jean Troquet het na afloop. Zijn team begon dan ook zeer gedreven aan deze wedstrijd. Via een 10-4 tussenstand werd het rust bij 14-9. Er moesten punten gepakt worden. En met het gegeven dat de onderste twee (Verburch en Hellas) verloren hadden, was het nu de mogelijkheid om daar afstand van te nemen en zo weer aansluiting te krijgen met de middenmoot. De ploeg wordt echter dit seizoen achtervolgd door vele blessures.

Moest vorige week Janneke Akkermans afhaken met een knieblessure, afgelopen zondag moest tijdens de warming up keepster Birgitte van Wanrooy afhaken. Waarschijnlijk een gebroken vinger was de diagnose in het ziekenhuis. Het was dan aan Iris Ripzaad om het doel alleen te verdedigen. Op momenten deed zij dat met verve. Echter op de scherpe schoten van de Arnhemse opbouwers Eva de Munnik (11) en Karlijn Geurds (10) hadden en Ripzaad en de Dongense verdediging geen antwoord. ,,Wij waren vandaag zeer effectief in de afronding. Net als afgelopen weken werden hele mooie fases afgewisseld met onhandige. We spelen echter geen ere divisie.

Alleen tussen de 40e en 50e minuut stokte d doelpunten machine.” Dat was dan ook de periode dat de tegenstander langzaam dichterbij kon komen. Van 22-14 kwam de ploeg uit Arnhem op 23-20. Ondanks soms risicovolle snelle aanvallen, lange ballen gooien die nu gelukkig wel goed aankwamen, werd in de laatste vijf minuten zo de man-to-man verdediging omzeild. De 28-24 zege was een feit. Dongen ontmoet nog voor de winterstop twee tegenstanders van hetzelfde kaliber als KVIK/E&A. Volgende week vrij, dan thuis op 12 december tegen Westlandia en op 19 december naar Hercules Den Haag.

Hoofdklasse HS1: HV Dongen – SOS/Kwiek: 29-21 (17-10)
,,De beste wedstrijd van dit seizoen,” was na afloop het commentaar van de trotse heren coach Stefaan Evens. De fysiek sterke Naaldwijkse ploeg daagde de Dongenspelers diverse malen uit. Evens schreeuwde zijn spelers toe hier niet in te trappen. Het spel golfde op en neer, waarbij de bezoekers eventjes dichterbij konden komen. Dongen maakte met snelle uitvallen aan alle illusies een einde.
Driepunten achter koploper Hellas uit Den Haag.

Landelijke Divisie DAJ 1: HV Dongen –VIDO Purmerend: 28-24
Door middel van snel combinatiespel trof Dongen steeds het doel. Aan beide kanten vielen veel strafworpen. Verdedigend stond Dongen prima. Maar ook door prima keeperswerk van Lieke Berende kon VIDO vier keer minder het doel treffen. ,,Ik ben supertrots op mijn team. Iedereen deed zijn best, handbalde goed en dat was tof om te zien!”, aldus coach Jill Verbunt.

Landelijke Divisie DB1: HV Dongen – V&L Geleen: 17-39 (7-17)
,,Een verdiende overwinning voor een duidelijk betere ploeg,” was na afloop de conclusie van coach Kars de Leeuw. Was deze wedstrijd het balverlies beperkt, nu kon en mocht V&L gemakkelijk door de Dongense verdediging heen komen.

Landelijke Divisie DC1: HV Dongen – V&L Geleen: 12-22 (5-11)
Ook in deze wedstrijd moest Dongen de eer aan de Limburgse meiden laten. De eerste ontmoeting was met 20 -24 verloren. Dongen had het vanaf het beginsignaal moeilijk. Slordigheidjes leidden tot balverlies, gevolgd door een snelle tegenaanval waaruit V&L dan scoorde. Dongen creëerde zelf weinig kansen. Na rust stond de verdediging beter waardoor Dongen minder uit positie werd gespeeld. Aanvallend kreeg Dongen meer kansen maar wist deze niet af te ronden. ,,Zeker geen slechte wedstrijd. De tegenstander was gewoon beter.”

Landelijke divisie JB1: Hercules Den Haag -HV Dongen/RHV: 23-20 (9-12)
Dongen begon geconcentreerd aan deze wedstrijd Via prima spel en goede wissels werd gescoord. Verdedigend liet de ploeg wel eens een steekje vallen. Ongekende weelde dit seizoen, de rust ingaan met een voorsprong. Hercules kwam na rust terug en trok na tien minuten de stand weer gelijk. Het gebrek aan wissels eiste bij Dongen zijn tol. Tot vijf minuten voor tijd hield Dongen stand. Dongen ging geforceerd spelen waarvan De Haagse ploeg dankbaar gebruik maakte. ,,De jongens zaten er na afloop als geslagen honden bij. Zo dichtbij en net niet.”