Dames HV Dongen: een lach en een traan

,,Na een goede voorbereiding stonden de meiden strak van de adrenaline. De competitie kon niet snel genoeg beginnen,” vertelt trainer coach Jean Troquet. Voor het tweede seizoen staat hij voor deze jonge groep en is de doelstelling zo hoog mogelijk te eindigen. Vorig was dat als debutant de 2e plaats in de 2e Divisie. Dit jaar? De ambities waren duidelijk. Dat heeft ook Nieuwegein, vorig jaar nog uitkomend in de 1e Divisie, gemerkt. Na een 17-8 ruststand werd de einduitslag: 37-20. Troquet schroomde niet om in de tweede helft zelfs al zijn jonkies in te zetten. ,,En verrassend bleef het spel goed lopen!” Schaduw over deze prima wedstrijd de blessure van Jill Verbunt.

De voormalige 1e divisionist liet duidelijk zien dat verdedigen op landelijk top niveau er even iets anders aan toe kan gaan. Stevig soms veel te hard aanpakken. Daarbij moest soms de kleine en lichte Babs van den Broek het ontgelden. Dat ontging de goed leidende scheidsrechters niet. Het kostte de bezoekers dan ook verschillende keren tijdstraffen. Op sommige momenten stond de tegenstander zelfs met 4 speelsters in het veld. Dongen kwam fris en snel uit de startblokken. De opening was voor Nieuwegein. Hierna golfde het spel op en neer net als de score. Na 5-4 nam Dongen afstand en via 10-5, 13-7 liep Dongen weg naar de 17-8 ruststand. In deze periode had het flink opgekomen publiek verschillende staande ovaties over voor de manier waarop Dongen prachtige aanvallen met weergaloze doelpunten bekroonde. Met name Babs van den Broek en Femke Loonen werkten via de cirkel prima af. Vanaf afstand en vanuit de hoeken waren Jill Verbunt, Tanja Sips, Janneke Akkermans, Saskia Wijnen en Meggie Verbunt trefzeker. Ook Marion Horvers deelde mee in de score via een break out. Doelvrouw Iris Ripzaad liet zich ook niet onbetuigd. Tot tweemaal toe stopte zij een strafworp.

Aan het begin van de tweede helft stuurde Troquet zijn jongste meiden het veld in. Dat beloofde wat. Na een 17-8 ruststand stond het twee minuten later 20-10. Dat geeft al aan hoe snel het spel ging en waarin de jeugd, met o.a. Gieke Blijlevens, Femke Loonen, Amy Lochtenberg en Babs van den Broek zich niets aantrok van de lengte of hardheid van de tegenstander. Nadat Iris Ripzaad haar tweede strafworp had gestopt, werd zij gewisseld voor de jonge Lieke Berende. ,,Wedstrijdminuten en ervaring op doen,” was het motto van de trainer. En gesteund door een prima verdediging, verdedigde de jonge B-speelster haar doel met een aantal prima reddingen.

Triest einde.
Met nog 1 minuut op de klok brak Nieuwegein nog een keer gevaarlijk uit via een break out. Twee Dongen speelsters, Janneke Akkermans en Jill Verbunt, onderschepten deze aanval waarbij de drie speelsters vielen. Ongelukkig kwam Jill Verbunt ten val. Een luide schreeuw. Dit was niet goed. Zij werd per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Uit onderzoek bleek in eerste instantie nog niets gebroken te zijn. Eind van de week zal er meer bekend zijn. De gehele ploeg was danig aangedaan en menig traantje vloeide. Dit geeft al aan hoe hecht dit team is en wat hun doel is! Namens de supporters, aanhang en sponsor Zeloo financiële diensten en Otwarte Drzwi veel sterkte Jill en hopelijk weer snel in het veld.

Heren Senioren: HV Dongen – Helius (Hellevoetsluis): 25-21 (17-12)
De heren van trainer/coach Stefaan Evens spelen dit jaar in een nieuwe poule. Zeeland en Zuid Holland zijn de provincies die worden aangedaan. Dongen wil daarin bovenin gaan spelen. De opening afgelopen zondag was prima. Na aftasten domineerde Dongen de gehele wedstrijd, waarin de tegensstander soms moeite had met de beslissingen van de scheidsrechter. Met opbouwer Alfred Lacueva en cirkelloper Yassin Koreman als nieuwe spelers zijn we alleen maar sterker geworden,” merkt aanvoerder Freek Haagh op.

Dames DAJ1: HV Dongen – Veneco Velo: 16-34.
Een zwaar gehavend HV Dongen (drie talenten vroegen overschrijving naar elders en drie geblesseerden) moest aantreden tegen de regerende landskampioen. Dongen, met een groot aantal B- speelsters, had het op momenten heel moeilijk met de fysiek harde verdediging, de snelle omschakeling en hun wisselpatronen. Via 10-16, 13- 26 liepen de bezoekers weg naar de uiteindelijke 16-34. Toch een keurige prestatie van een zeer jong nog niet op elkaar ingespeeld team tegen de landskampioen.

Dames DC1: HV Dongen – BFC (Beek): 14-14 (8-6)
Voor het eerst speelden deze meiden op landelijk jeugd divisie niveau. De eerste tegenstander van formaat kwam uit het Limburgse Beek. Dongen begon geconcentreerd aan deze wedstrijd wat een kleine voorsprong met rust opleverde. Na rust een scherper BFC dat terugkwam in de wedstrijd en steeds op twee doelpunten voorsprong stond. De eindsprint was voor Dongen dat de gelijkmaker scoorde.