Brons voor karatekas in Eindhoven

In het weekend van 3 en 4 oktober j.l. waren een drietal karatekas van sportschool van Gils vertegenwoordigd op 21e Elhatri Karate-do toernooi in Eindhoven. Het was een drukke dag want beide karate onderdelen, Kumite en Kata stonden op het programma. Het open Elhatri Toernooi is al jaren een toonaangevend toernooi in deze regio.

Veel deelnemers uit binnen en buitenland gebruiken dit toernooi als start van het nieuwe seizoen om te kijken waar ze staan.. Jesse Smeets zat in een kleinere pool van 6 jongens, waardoor er meerdere wedstrijdjes gelopen moesten worden. Voor Jesse was het deze keer extra spannend, omdat dit het eerste grote toernooi is waar hij met een 3e kyu (bruine band) moest optreden. Ook hij was zijn eerste ronde vrijgeloot en hij kwam in zijn eerste wedstrijd de finalist tegen. Deze trad hij tegemoet met zijn eerste toernooi Bassai-dai maar verloor deze net met 2-3, zichtbaar door de zenuwen. In zijn eerste re match herpakte hij zich duidelijk en pakte zijn tegenstander in met 5-0 met zijn goed (en ook niet eerder!) uitgevoerde Goju shiho-sho. In zijn 2e re match werd het duidelijk dat een goed gelopen kata uiterst vermoeiend is, maar deze kon hij toch net op zijn conto schrijven met een 3-2 overwinning door een net iets betere Kanku-dai te lopen dan de Go jushiho-sho van zijn tegenstander Jesse.

Dit leverde voor Jesse een fraaie derde plaats op. Tiana kivits deed mee aan het onderdeel Kumite (vrij gevecht) In de 1e ronde moest Tiana tegen een bekende tegenstandster van dit meisje verloor ze vorig jaar op het NK Shotokan de strijd om de 3e plaats met 0-1. Maar deze keer ging Tiana met 0-6 ten onder en kwam ze niet in de herkansing doordat haar tegenstandster haar volgende partij met 0-2 verloor en dus geen finalist werd en kon er vroeg huiswaarts worden gegaan.

Jesse Smeets die voor de eerste keer bij de bruine banden moest uitkomen mag terugkijken op een prima openingstoernooi, in een poultje met zes deelnemers behaalde hij een fraaie derde plaats. Caelin Smeets zat in een pool van 11 meisjes van verschillende karatestijlen. Haar eerste wedstrijd (eerste ronde was ze vrijgeloot) won ze met 3-0 door haar ni-dan beter te lopen dan haar tegenstandster. In haar tweede wedstrijd verloor ze net met 1-2 met een san-dan van de toekomstige finaliste. In haar rematch won ze van een go-dan door een betere ni-dan te lopen met 2-1. Voor Caelin een 3e plaats!