Ingezonden – D66: “nieuw beleidsplan Armoede en Schulden snel gaan uitvoeren”

Foto: Pixabay License/Chronomarchie

Ingezonden door D66 Dongen

D66: nieuw beleidsplan Armoede en Schulden snel gaan uitvoeren
In Dongen willen we graag dat iedereen mee kan blijven doen in de Dongense samenleving. Dat betekent dat we willen voorkomen dat mensen in een situatie van armoede terechtkomen of dat we ze helpen om er zo snel mogelijk weer uit te kunnen komen. Daarom is er onlangs in de gemeenteraad een nieuw beleidsplan Armoede en Schulden besproken. Een belangrijk plan, waar D66 lang naar heeft uitgekeken. In het plan staan goede maatregelen die mensen ondersteunen voor langere of korte tijd.

Uitgaan van vertrouwen en mogelijkheden
D66 heeft in de gemeenteraad al meerdere keren aangegeven dat we het belangrijk vinden om in het hele denken en doen van de gemeente uit te gaan van vertrouwen in onze inwoners. Dit uitgangspunt vormt nu de basis van het beleidsplan, samen met de bereidheid om naar inwoners te luisteren en te denken in mogelijkheden. Een hele goede ontwikkeling. Nu is het vooral belangrijk dat er vaart gemaakt gaat worden met een goede communicatie en uitvoering van de plannen.

Concrete ondersteuning
In het plan staan concrete maatregelen zoals hoe we armoede en schulden proberen te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het versimpelen van bestaande regelingen, zodat meer mensen er makkelijker gebruik van kunnen maken. Maar ook maatregelen hoe mensen kunnen leren om beter financieel rond te komen. De gemeente kijkt naar de grenzen van inkomensondersteunende maatregelen. Door die net iets hoger te leggen, raken mensen niet meteen hun ondersteuning kwijt als ze een baan krijgen en uit hun uitkering komen. Dat helpt mensen om op langere termijn beter voor zichzelf te kunnen zorgen. Verder is er speciaal voor mensen die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire extra personeel ingehuurd.

Collectieve ziektekosten en dierenartskosten
Wat D66 nog mist is een beter aanbod voor een collectieve ziektekostenverzekering voor mensen met een laag inkomen. Het college heeft aangegeven hier dit jaar mee aan de slag te gaan. Verder vinden wij de mogelijkheid van een tegemoetkoming in kosten van een dierenarts gewenst. “Afgelopen jaren zijn de prijzen van dierenartsen heel erg gestegen,  waardoor steeds meer mensen de behandeling van hun huisdier moeten uitstellen omdat ze er gewoon geen geld voor hebben. Erg verdrietig voor deze dieren en hun baasjes. Want huisdieren zijn voor veel mensen erg belangrijk en zorgen er bijvoorbeeld voor dat mensen zich minder eenzaam voelen” aldus fractievoorzitter Marieke Schouten. Nu is het college van plan het aanbod van de Meedoenregeling te verbeteren. Wij hebben voorgesteld om te kijken of hieraan bijvoorbeeld korting of een waardebon voor een bezoek aan de dierarts kan worden toegevoegd. D66 Dongen kijkt uit naar de uitvoering van dit nieuwe armoedebeleid. Belangrijk is dat we zoveel mogelijk inwoners die behoefte hebben aan extra ondersteuning bereiken.

Meepraten?
Wilt u meepraten over het onderwerp in dit artikel of andere thema’s? U kunt ons altijd bereiken via de social media (@D66_Dongen), of rechtstreeks per mail via
[email protected].

De fractie van D66 Dongen, Gitta Glerum – Camfferman, Ulaș Kose, Marieke Schouten en Berry van Rosmalen (tijdelijke vervanger van Joeri de Jong).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen