Nieuwe geluids- en lichtinstallatie voor Cammeleur roept veel vragen op in raad

Foto:

Wethouder René Jansen moet van de gemeenteraad opnieuw naar de tekentafel met het voorstel voor een nieuwe licht- en geluidsinstallatie voor De Cammeleur. ‘Dit voorstel is niet rijp voor besluit, het roept nog te veel vragen op’, verklaarde VVD-raadslid Perry Wens na een korte schorsing. De gemeenteraad had niet zozeer problemen met de aanschaf van een nieuwe geluids- en lichtinstallatie maar wel met de manier waarop die gefinancierd gaat worden. De raad vond dat Stichting Donckhuys onterecht werd bevoordeeld.

Door: Bernadette Klerx

Lichtinstallatie slurpt energie
De Cammeleur heeft dringend behoefte aan een nieuwe geluids- en lichtinstallatie. De lichtinstallatie is destijds meegenomen van de oude Cammeleur, maar is inmiddels sterk verouderd en technisch afgeschreven; Maar wat nog erger is: de huidige lichtinstallatie slurpt energie. Bij grotere evenementen wordt zomaar 15.000 watt per uur verbruikt. Een nieuwe lichtinstallatie met LED-verlichting moet da probleem ondervangen.

Geluid is beperkt
Ook de geluidsinstallatie is niet echt super en heeft heel wat beperkingen. Die is alleen maar geschikt voor spraakversterking en kleinere theatervoorstellingen en niet voor grotere muziekevenementen. Uit financiële overwegingen is destijds gekozen voor deze beperkte installatie, maar dat blijkt nu een geval van ‘goedkoop is duurkoop’. Want nu moet steeds een geluidsinstallatie gehuurd worden en dat kost geld en extra tijd voor de op- en afbouw. Niet echt aantrekkelijk dus. Als er een vaste geluidsinstallatie hangt, zijn deze problemen van de baan. Een nieuwe geluidsinstallatie kost € 80.000 en een nieuwe lichtinstallatie € 55.000. De gemeente wil
die installaties kopen.

Vergoeding
Organisaties die de licht- en/of geluidsinstallatie willen gebruiken, betalen daarvoor een vergoeding aan Stichting DonckHuys. Die is wel lager dan de huurprijzen op de markt, want Donckhuys heeft nu eenmaal geen winstoogmerk. Aantrekkelijk voor organisaties dus. Maar dit betekent ook dat de opbrengst van de verhuur niet opwegen tegen de investering, die de gemeente moet doen, in totaal € 135.000. Donckhuys schat in dat de verhuur jaarlijks € 7.500 in het laatje brengt. En dat bedrag gaat dan terug naar de gemeente.

Gemeente geeft cadeautje weg
En daar zat de pijn voor de gemeenteraad. ‘Sinds de bouw van de Cammeleur hebben we een lekkende gevel gehad, problemen met de akoestiek, we hebben € 200.000 gestoken in de oprichting van een Cultuurhuis; dan denk je dat je alles gehad hebt, en dan krijg je dit weer’, verzuchtte CDA-raadslid Stijn Sips. ‘Waarom gaat de gemeente dit betalen en hoeft Donckhuys alleen maar € 7.500 terug te betalen. De gemeente geeft hier echt een cadeautje weg. Waarom huurt Donckhuys de installatie niet van de gemeente? Dit roept veel vragen op. En wij kunnen hier alleen maar mee akkoord gaan als er een eerlijke prijs voor betaald wordt, ’ zei Sips resoluut. En hij stond niet alleen want de meeste andere partijen hadden ook moeite met deze constructie.

Redelijk bedrag
Wethouder René Jansen deed zijn best om de raad uit te leggen waarom voor deze constructie was gekozen.’ Wij vinden € 7.500 een redelijk startbedrag voor de jaren 2024 en 2025. Voor de zomer van 2025 gaan we het Cultuurhuis evalueren en dan gaan we dat bedrag opnieuw bekijken. Als dan blijkt dat de verhuur veel meer heeft opgebracht, passen we dat bedrag aan. Maar voor deze twee jaren ligt die € 7.500 vast in de huurovereenkomst. Die gaan we nu niet meer openbreken.’ En dat leverde dan weer vraagtekens op bij D66-raadslid Gitta Glerum. ‘Als er al een huurovereenkomst ligt, waarover moeten wij dan nu nog een besluit nemen’, vroeg ze zich hardop af.

Vertwijfeling
Hoe de wethouder vervolgens nog zijn best deed om de raad te overtuigen, zijn antwoord bracht niet de gewenste opheldering. Sterker nog, de vertwijfeling in de raad sloeg steeds meer toe. En dat was voor de VVD weer aanleiding om een schorsing aan te vragen. Met als resultaat dat de wethouder opdracht kreeg zijn huiswerk opnieuw te doen. Of hij daarin slaagt, zal over twee weken duidelijk worden als de raad een besluit moet nemen over het voorstel.
.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen