Onze lucht voldoet bij lange na niet aan norm WHO

Foto: Pixabay/JuergenPM

TNO heeft een interactieve fijnstofkaart ontwikkeld waarop per gemeente te zien is op hoeveel dagen de daggemiddelde advieswaarde van de WHO voor fijnstof vorig jaar is overschreden. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt de grens bij maximaal vijftien µg/m3 en het advies is om daar niet meer dan vier dagen per jaar overheen te gaan. Dat is nergens gelukt.

Sommige gemeenten gingen daar wel heel ver overheen met meer dan 90 dagen waarop te veel fijnstof in de lucht aanwezig was. Daar zit Dongen niet bij, maar de 78 dagen die hier gemeten werden zijn, gezien het advies van vier dagen, behoorlijk zorgwekkend.

Beter meten
Onderzoeksinstituut TNO baseerde zich bij het samenstellen van de kaart op fijnstofmetingen in alle gemeenten uit 2022. Het stelde eerder dat de fijnstofnorm die momenteel in Nederland gebruikt wordt gebaseerd is op de massa van alle fijnstofdeeltjes die in een kubieke meter lucht aanwezig zijn. ‘Dat kan beter. Niet elk fijnstofdeeltje heeft namelijk dezelfde impact op de gezondheid. De gezondheidsimpact hangt samen met de reactiviteit van de deeltjes in het fijnstof, en deze wordt weer bepaald door andere eigenschappen zoals de chemische samenstelling en de grootte van de deeltjes. Zo zullen bijvoorbeeld de heel kleine deeltjes, die dus nauwelijks iets wegen, dieper in de longen terechtkomen,’ aldus een vorig jaar verschenen rapport.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen