Foto van de week

Foto:

Het is al weer een tijdje geleden dat we een foto hebben gezien van Henk van Roode. Het is een al wat oudere opname, maar Henk heeft er een “eigentijds” tintje aan gegeven. Enkele jaren terug was het een trend om in oude, verlaten gebouwen te gaan fotograferen.

Wat is urban fotografie?
Urban fotografie (ook wel urbex genoemd) is een vorm van fotografie bij foto’s worden gemaakt van en in verlaten huizen, gebouwen en fabrieken etc. Een urban fotograaf wil de verlatenheid op de foto vast leggen, waardoor je een bepaalde lugubere sfeer creëert op de foto. De meeste urban locaties zijn niet zomaar te betreden. Vaak staan de gebouwen op instorten of is het terrein voor diefstal afgesloten. Je kan als urban fotograaf dus niet zomaar overal legaal naar binnen. Een aantal urban fotografen gaan wel zonder toestemming naar binnen, maar riskeren daardoor gepakt te worden. Het voordeel van een terrein dat afgesloten is, is dat er niet veel mensen binnen zullen zijn geweest. Waardoor je dus uniekere foto’s kan maken. Het gaat er tenslotte om dat de lugubere sfeer die je op de foto wilt vast leggen wel zo origineel / onaangetast is en niet al verstoord is door andere personen.

Als je perse legaal een pand wilt betreden kun je ook proberen om contact op te nemen met de beheerder of eigenaar. Je kan deze dan vragen voor toestemming om het pand te betreden en te fotograferen. De echte urban fotograaf vernield niks en laat geen spoor achter. Als je dit duidelijk aan de beheerder of eigenaar uitlegt zul je sneller toestemming verkrijgen. Ben je van plan om aan urban fotografie te gaan doen? Wees je er dan van bewust dat je nooit alleen moet gaan! Bij urban fotografie is het belangrijk dat je met minimaal een ander persoon gaat (dus minimaal twee personen). Dit omdat wanneer er iets gebeurd niemand je direct kan helpen als je alleen bent. Tevens is het van belang dat je een directe familielid of vriend hiervan op de hoogte stelt. Een goede tip is om af te spreken met een familielid of vriend die niet meegaat, deze persoon om het uur te bellen dat alles nog goed met je gaat.

Als je dan toch een lokatie hebt gevonden en gaat betreden, moet je goed op je hoede zijn! Let goed op waar je loopt. Dit omdat de vloer of plafond bijvoorbeeld door ouderdom en geen onderhoud kan instorten. Als je niet goed oplet kan je plotseling door de grond zakken met alle gevolgen van dien. Let dus goed op! Waar je ook rekening mee moet houden, is dat de lokatie waar je zit niet verlaten hoeft te zijn. Op de lokatie kan je bijvoorbeeld zwervers of hangjeugd tegen komen.
(Thijs Schouten Fotografie)

Deze foto is gemaakt in een oude, verlaten ammoniakfabriek Safea in België. Datgene wat hierboven beschreven staat, klopt ook daad-werkelijk. Ik was er niet alleen, maar met een paar clubleden. De foto is origineel in kleur, maar ik heb de foto omgezet in zwartwit en mbv Photoshop een bewerking op toegepast. Binnen Fotoclub Dongen worden regelmatig ook werkavonden gehouden, waarbij bepaalde handelingen binnen dit fotobewerkingsprogramma worden voorgedaan/uitgelegd.

Heb je interesse in fotografie? Kijk dan eens op de website: www.fotoclubdongen.nl

Tot volgende week.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen