Informatie als je meer wilt weten over het beroep dakdekker

Foto: Unsplash.com

Ingezonden Als kind wordt er al regelmatig gevraagd wat jij later wilt worden. De meest voorkomende antwoorden zijn ‘moeder’, ‘voetballer’, ‘prinses’ of ‘piloot’. Op latere leeftijd wordt men daadwerkelijk geconfronteerd met de talloze, diverse beroepen die zij kunnen uitoefenen. Van binnenhuis architect tot aan lasser. Het is inmiddels allemaal mogelijk.

Sommige beroepen zijn nog redelijk onbekend. Zo weten veel kinderen bijvoorbeeld niet wat een dakdekker doet en wat dakbeheer bedrijf inhoudt. Uit de naam zullen zij hoogstwaarschijnlijk concluderen dat een dakdekker een dak maakt. Dit antwoord klopt gedeeltelijk, maar een dakdekker doet nog veel meer! In dit artikel verdiepen wij ons in de werkzaamheden van een dakdekker, zodat jij vanaf heden exact weet waar een dakdekker zich dagelijks mee bezighoudt.

Er zijn twee soorten dakdekkers

Alle werkzaamheden die een dakdekker uitvoert, zullen uiteindelijk te maken hebben met het bedekken van een dak. Toch lopen de werkzaamheden nog behoorlijk uiteen. Er zijn immers diverse dakbedekkingen en soorten daken. Hierdoor worden dakdekkers onderverdeeld in twee soorten:

  1. Allround dakdekker: deze dakdekkers zijn gespecialiseerd in alle soorten daken en materialen, waardoor zij altijd en overal hun werkzaamheden kunnen uitvoeren.
  2. Gespecialiseerde dakdekkers: deze dakdekkers hebben zich gespecialiseerd in een specifiek soort dak of bepaalde dakbedekking. Vaak zijn de gespecialiseerde dakdekkers voorzien van meer kennis en informatie over hun vak ten opzichte van allround dakdekkers.

Wat doet elke dakdekker
Indien iemand een dakdekker wilt worden, kan hij/zij ervoor kiezen om zich in alle soorten daken en materialen te specialiseren of zich voornamelijk op een specifiek soort of materiaal te richten. Over het algemeen voert de dakdekker, ongeacht de specialisatie, de volgende werkzaamheden uit:

  • Dakbedekking aanbrengen
    Een dakdekker is uiteraard verantwoordelijk voor het bedekken van het dak met een specifiek materiaal. Daken van riet, stro, metaal, kunststof, leisteen, etcetera. Welke materialen de dakdekker aanbrengt, is afhankelijk van de mate van specialisatie.
  • Loodwerk
    Vooral in Nederland is het enorm belangrijk dat een dak waterdicht is. Ieder dak is voorzien van loodslabben, zodat het dak al het regen buitenshuis houdt. De loodslabben kunnen echter verslijten, waardoor de onderdelen vervangen moeten worden. Dakdekkers zullen deze taak uitvoeren.
  • Inspecties
    Om lekkages voor te zijn, is het raadzaam om regelmatig een dakinspectie plaats te laten vinden. Een dakdekker zal bij de inspectie het gehele dak grondig nalopen op eventuele beschadigingen.
  • Daklekkage verhelpen
    Een daklekkage komt in Nederland helaas nog regelmatig voor. De oorzaak kan zeer divers zijn, waardoor niet iedere bewoner in staat is om de lekkage zelf te verhelpen. Indien nodig zullen zij een dakdekker inschakelen om de lekkage te verhelpen. In het ergste geval zal een renovatie van een pannendak nodig zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen