Kansrijke Start voor alle Dongense kinderen

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

In Dongen groeit elk kind veilig, gezond en gelukkig op. Dat is ons gezamenlijk streven. Het mag niet uitmaken waar je wieg heeft gestaan. Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst.

Samen gaan we investeren we in de eerste 1000 dagen van een kind! Dit hebben GGD Hart voor Brabant, Zorroo (huisartsen), IMW, MEE Plus, Verloskundig Samenwerkingsverband Midden-Brabant, ContourdeTwern, Lunavi kraamzorg en de gemeente Dongen gezamenlijk afgesproken. Samen vormen zij vanaf nu de lokale coalitie Kansrijke Start Dongen.

De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. Wat er in de periode voor, tijdens en na de geboorte gebeurt, heeft grote invloed op de ontwikkeling van kinderen, zowel fysiek, mentaal als sociaal. Op het fundament van de eerste 1000 dagen bouwen we de rest van ons leven verder. De omgeving waarin een kind wordt geboren, groeit en zich ontwikkelt in de eerste 1000 dagen, bepaalt in grote mate de kansen voor later. Wie geboren wordt in kwetsbare omstandigheden moet vaak de rest van zijn/haar leven knokken om met deze achterstand om te gaan.

Een goede start voor elk kind: wat we gaan doen
(Aanstaande) ouders in kwetsbare omstandigheden worden zo snel mogelijk gezien en zo nodig ondersteund. Samen zorgen we dat passende hulp dichtbij is. Dat (aanstaande) ouders een bewuste en geïnformeerde keuze over hun kinderwens maken. Dat zwangerschappen gezond verlopen en dat ouders de ondersteuning krijgen die nodig is. De thuisomgeving is veilig en er is een goede hechting tussen ouder(s) en kind. De taalontwikkeling verloopt goed en er is voldoende gezonde voeding beschikbaar.

Goede samenwerking van belang
Om de aanpak Kansrijke Start In Dongen vorm te geven, is een goede samenwerking van belang. Het gaat hierbij om een brede samenwerking met partners uit het medische en het sociale domein, met partners uit de informele ondersteuning en zorg en natuurlijk ook met (aanstaande) ouders zelf.
In Dongen beginnen we de lokale coalitie Kansrijke Start met GGD Hart voor Brabant, Zorroo (huisartsen), IMW, MEE Plus, VSV Midden-Brabant, ContourdeTwern, Lunavi kraamzorg en de gemeente Dongen. Maar het netwerk rondom een kind is groter dan deze organisaties. Denk aan kinderopvang, onderwijs, buren, vrienden, familie, geloofshuizen en verenigingen. De lokale coalitie Kansrijke start Dongen zet zich de komende jaren in om haar doelstellingen over te brengen en te realiseren in dit grote netwerk.

Lokale coalitie Kansrijke start Dongen
In september 2018 werd het landelijke actieprogramma Kansrijke Start vanuit het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en sport gelanceerd vanuit de overtuiging dat ieder kind de best mogelijke start van zijn of haar leven verdient. Ondersteunt vanuit het landelijke actieprogramma vormt in elke gemeente een lokale coalitie Kansrijke Start. Een lokale coalitie Kansrijke Start is een samenwerking tussen betrokken professionals uit het sociale domein en professionals uit het medische domein. De lokale coalitie maakt gezamenlijke afspraken over het (eerder) bereiken van (aanstaande) ouders in kwetsbare omstandigheden. Hierbij kun je denken aan: (vroeg)signalering, warme overdracht en over hoe goede ondersteuning voor en tijdens de zwangerschap en na de geboorte geboden kan worden.

Foto’s: Jan Stads/Pix4Profs

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen