Ingezonden: Onderwijshuisvesting, staat het belang van onze kinderen centraal?

Foto:

Ingezonden door de Dongense VVD

Onderwijshuisvesting, staat het belang van onze kinderen centraal?
Afgelopen donderdagavond stond de besluitvormende raad vooral in het teken van de artikel-33 vragen die de Dongense VVD, D66 en OVD hadden ingediend na de beschuldigingen over en weer tussen de gemeente en Stichting Initia. Ons doel was om scherp te krijgen hoe de vork nu werkelijk in de steel zit en hoe dit probleem wéér heeft kunnen escaleren.

Wethouder onwrikbaar
De antwoorden van de wethouder waren er vooral op gericht om het eigen straatje schoon te vegen in plaats van met een oplossing te komen voor de kinderen in De Beljaart. We moesten tot drie maal toe (!) vragen of de wethouder ermee kon instemmen dat Initia tijdelijk meer dan 407 leerlingen mag huisvesten om zoveel mogelijk leerlingen uit hun primaire verzorgingsgebied De Beljaart te kunnen aannemen. Volgens Initia is dit mogelijk binnen het bestaande investeringsbudget voor de nieuwe IKC. Pas laat op de avond kwam de aap uit de mouw: Na omslachtige en ontwijkende antwoorden werd uiteindelijk duidelijk dat de wethouder vasthoudt aan een zogenaamde gentlemen’s agreement: 407 en geen leerling meer. De argumenten van Stichting Initia om tijdelijk het maximum te verhogen om zoveel mogelijk leerlingen uit De Beljaart dichtbij huis naar school te kunnen laten gaan waren “onvoldoende zwaarwegend”. Oftewel, het getal is leidend, niet onze kinderen.

Met een oplossing kwam de wethouder niet. Nee, de oppositie moet maar met oplossingen komen vond met name de Volkspartij Dongen. Moet de oppositie het werk van de wethouder en het college doen? Is dat de beloofde bestuurlijke slagkracht van de vier wethouders? Niet bepaald indrukwekkend. De Dongense VVD vindt het de taak van een wethouder om te kunnen denken en handelen vanuit voortschrijdend inzicht en actuele ontwikkelingen.

Onze oplossing
Om tot een oplossing te komen heeft de Dongense VVD enkele suggesties gedaan. Het uitgangspunt moet zijn dat kinderen in hun eigen wijk naar school kunnen als ze dat willen. Maar ook dat leerlingen naar een andere school van hun keuze kunnen, immers dat is hun grondwettelijke recht. Laten we de nieuwe leerlingenprognoses afwachten die in januari beschikbaar komen. Ook de gevolgen van de sluiting van de Noorderpoort en de ontwikkeling van de nieuwe wijk aan de Noorderlaan moeten worden meegewogen. Op basis daarvan wordt opnieuw bekeken wat de huisvestingsbehoefte van de bestaande scholen en de te bouwen IKC’s is. Daarmee zetten we de schoolbesturen van Initia, Bravoo en PCPO aan het werk om als eerste met een gezamenlijkenoplossing te komen in het belang van de Dongense kinderen. De uitgangspunten daarbij zijn de bestaande investeringskredieten van de nog te bouwen IKC’s, de bestaande schoolgebouwen en de door Initia voorgestelde oplossing om tijdelijk meer dan 407 leerlingen uit De Beljaart toe te laten.

Mocht er uit de nieuwe prognosecijfers in De Beljaart of elders in de gemeente een andere huisvestingsbehoefte blijken, dan wordt bekeken hoe daaraan invulling kan worden gegegeven. Daarmee hebben we als raad een basis voor een inhoudelijk debat hierover. Wat de Dongense VVD betreft gaat dit debat de bouw van de huidige IKC’s niet vertragen. Dat is immers niet nodig binnen de oplossing die door Initia is aangegeven.

Een gezamenlijk toekomstplan
Daarnaast verwacht de Dongense VVD dat de drie schoolbesturen samen met de gemeente een integraal spreidingsbeleid maken. Dit beleid moet gericht zijn op het belang van de kinderen en niet op de schoolbesturen. En dan geen houtje-touwtje-gentlemen’s agreement, maar een doordacht en onderbouwd beleid waarop de scholen hun aannamebeleid baseren. Dat is hoe het professioneel wordt aangepakt. Wellicht een goede tip voor de verantwoordelijke schoolbestuurders én het college.

Zo komt het belang van onze kinderen weer centraal te staan en zo lossen we het probleem op.

Frans den Broeder
Fractievoorzitter Dongense VVD

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen