Een tijd van komen en een tijd van gaan: helft van gemeenteraad neemt afscheid

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Een column van Bernadette Klerx, politiek verslaggever van dongen.nieuws.nl

Een tijd van komen en een tijd van gaan: helft van gemeenteraad neemt afscheid

De verkiezingsdebatten zitten er op, de laatste campagne-activiteiten worden afgerond, folders, flyers en pennen zijn uitgedeeld. Nog een paar dagen en dan gaan we naar de stembus. Politiek Dongen zet een punt achter een roerige bestuursperiode, een periode die geteisterd werd door financiële sores, in- en uitvliegende wethouders, en bij tijd en wijle een grimmige sfeer in de raadszaal. Maar het was vooral ook de periode waarin corona ons leven ontwrichtte en een flinke wissel trok op ons welzijn. Nu staat de blik gericht op een nieuwe bestuursperiode van vier jaar. En wat de uitslag van de verkiezingen ook mag zijn, na 16 maart wordt het hoe dan ook anders in politiek Dongen.

Door Bernadette Klerx

Bekende, vertrouwde gezichten verdwijnen en er komen nieuwe voor in de plaats. En dat is altijd even wennen. Je deelt tenslotte toch vier jaar lang lief en leed met elkaar, op politiek maar ook op persoonlijk vlak; raadsleden zijn tenslotte ook maar gewoon mensen. En als dan opeens de laatste raadsvergadering is afgehamerd, weet je één ding zeker: het wordt anders.

Helft raad neemt afscheid
En bij deze verkiezingen wordt het flink anders, want de halve gemeenteraad wordt vernieuwd. We nemen afscheid van de gehele CDA- fractie: Annemarie van Eenennaam, Koenraad van Eersel en André Vonk hebben er allemaal 12 jaar op zitten en gaan nu tijd krijgen voor andere belangrijke en leuke dingen. En ook het vertrouwde gezicht van Pieter Brooijmans, bijna 16 jaar lang het boegbeeld van de plaatselijke VVD, zien we niet meer terug in de raadszaal, net als Angela Horsten, die haar focus gaat richten op haar werk als bestuurder van Stichting Initia.

Bij de Volkspartij Dongen houden Colinda Blous, Frits Klijs en Rob Biesheuvel het na 8 jaar voor gezien. Overigens staat een groot deel van hen (Vonk, Van Eersel, Brooijmans, Horsten, Biesheuvel en Klijs) nog wel op de lijst bij hun partij maar dan op onverkiesbare plaatsen. Alleen met voldoende voorkeurstemmen kunnen zij terugkeren in de raad, maar dat is waarschijnlijk niet de bedoeling. Hun aanwezigheid op de lijst moet dan ook vooral gezien worden als een steunbetuiging. En dan Tonny Dijck, Maurice IJpelaar en Martin Montens: zij gaan de geschiedenis in als de laatste actieve PvdA-vertegenwoordigers in de gemeenteraad. En daarmee komt – in ieder geval voorlopig – een eind aan een linkse inbreng in de raad.

Klaar voor de politieke arena
Afscheid nemen stemt altijd een beetje weemoedig. En dat doet het nu ook weer. Maar ik loop al heel lang mee in het wereldje van de gemeentepolitiek en weet ook dat die nieuwe gezichten weer heel snel vertrouwd worden.

Die nieuwe gezichten zijn zich al een tijdje aan het warm lopen en staan inmiddels in de coulissen te trappelen om de politieke arena te betreden. Hoe de politieke kaarten geschud gaan worden, dat blijft nog even koffiedik kijken. Dat bepaalt de Dongenaar op 14, 15 en 16 maart. En dan is het nog maar de vraag wie met wie gaat ‘regeren’ (lees: wethouders leveren) en wie 4 jaar lang in de oppositiebankjes terecht komt. Maar dat is alweer een stap verder.

Grote uitdagingen: alle hens aan dek
Nu eerst maar eens afscheid nemen van vertrekkende raadsleden, de nieuwe raadsleden installeren en dan is het alle hens aan dek voor de volgende vier jaar. Want dat er nog heel wat harde noten gekraakt moeten worden, dat staat wel vast. De nieuwe raad komt ‘voor grote uitdagingen te staan’, zoals dat zo mooi heet. Om maar wat te noemen: de onderwijshuisvesting, de toekomst van De Cammeleur, de financiële positie en de grootschalige veranderingen op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie: ook Dongen moet van het gas af. Kortom, achterover leunen in het pluche is niet aan de orde, er is volop werk aan de winkel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen