Duizendpoot Anja Hartmans lid Orde Oranje Nassau.

Foto:

Rond Koningsdag is het de traditie om de vele vrijwilligers in ons hun land te belonen met een Koninklijke onderscheiding. Aflopen vrijdag was de dag dat het college van B&W en afgevaardigden van het gemeentehuis ’s morgens heel vroeg in de bus stapten om zo een tiental personen in onze gemeente te verassen

Door: Piet Scheepers

Velen van hen werden met een ‘leugentje om bestwil’ naar een bekende locatie gelokt. Zo ook Anja Hartmans, de duizendpoot bij voetbalvereniging Dongen sinds 1977, in het afgelopen jubileumjaar nog benoemd tot erelid van VV Dongen. Ook het onlangs geopende pannaveldje is naar haar genoemd. En als klap op de vuurpijl: een Koninklijke Onderscheiding, een bekroning op al haar inzet. Met name voor de inzet voor de jeugd!

Deze dag werd zo’n anderhalf jaar geleden aangezwengeld door erevoorzitter Peter van Hoppe. Helaas heeft Peter deze dag niet mee mogen maken. De markante Dongenman met een geel-blauw hart heeft deze dag op de rails gezet. Anja moest naar VV Dongen gelokt worden. Mieke van Hoppe, de weduwe van Peter, bood spontaan aan om Anja op te halen: want een lid van de maandag- en vrijdagochtendploeg die het sportpark onderhoud, Adrie van Riel, zou een lintje krijgen. En zo was het complot gesmeed. Anja kwam rond half tien dan ook niets vermoedend met Mieke de kantine binnen. Even later stapte de delegatie van het gemeentehuis binnen, met voorop in vol ornaat waarnemend burgemeester Marnix Bakermans. Als eerste vroeg hij: “Wie is Adrie van Riel?”, waarna hij richting de persoon in kwestie stevende. “Ik kom niet speciaal voor jou, maar geef je toch de hand!”

Lachend ging het tweetal uiteen, waarna een moment van stille spanning volgde. Overleg met VV Dongen voorzitter John Paul Verkooijen en de secretaris van het Kabinet leidde naar de persoon waar het allermaal om draaide deze ochtend. “Anja, het gaat om jou!”, riep Dongens eerste burger Bakermans. Waarop Anja reageerde: “Ik zag al veel bekende gezichten binnenkomen. Ergens ging er een lampje branden!”

Waarom deze onderscheiding?
“Het is vandaag een bijzonder dag. Het regende vanmorgen iets. De voorloper van de lintjesregen. De dag dat vele vrijwilligers extra aandacht krijgen. Jij bent daar een van. Ik ga vertellen waarom. Het is bijna een boekwerk geworden. Luister en huiver! Overigens, er zijn er hierbinnen die daar ook voor in aanmerking komen!” Waarop Anja krachtig ‘Ja’ knikte. Anja was van 1984 tot 2003 de aanjager van de Zomer Kampen (ZoKa) Breda. Dit waren kampweken voor kinderen tussen 6 en 16 jaar die in armoede opgroeiden. “Met jouw inspiratie en werking een welkome onschatbare waarde! Vandaar dat jij In 2022 bent benaderd om bij ZoKa Breda vertrouwenspersoon te worden.” Geëmotioneerd antwoordde Anja: “Een hele eer!” Ruim tien jaar ben je coördinator bij het Oranjeparkfestival. “Jij kent veel Dongenaren, maar zij kennen jou ook!”

En zo kwam Marnix Bakermans bij VV Dongen. “Mensen zijn diep onder de indruk. Anja is VV Dongen. Er is hier een plek voor alle kinderen van Dongen!” Er volgde een reeks van opsommingen van de werkzaamheden die Anja sinds haar lidmaatschap vanaf 1977 heeft gedaan. “Je bent dus onlangs benoemd tot erelid van de club. Peter is er niet bij, maar het zijn de woorden van Peter uit mijn mond: “Jouw tomeloze inzet voor de jeugd, jij bent een uitblinker! Een voorbeeld voor velen!” Met de uitspraak: ‘Het heeft de koning behaagd om jou te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau,’ speldde de burgemeester duizendpoot Anja Hartmans, en ook vertrouwenspersoon bij de club, het lintje op. De jeugd zal haar herinneren als Anja van de Ranja, zoals zij zich voorstelde als ceremoniemeester tijdens de ontvangst van Sinterklaas afgelopen december bij haar VV Dongen.

Hierna volgde de felicitaties van een lange stoet mensen die Anja Hartmans deze eer van harte gunden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen