Knuffels en snuffels van Croky en Chili op de Springplank

Foto:

Dieren kunnen een enorme rol spelen in het leven van kinderen. Aan huisdieren kun je je diepste geheimen vertellen, zij zullen nooit oordelen.

Ook vertellen ze niets door en hun geduld is oneindig. Met dieren kun je je gevoelens delen, zij geven je zelfvertrouwen en stimuleren empathie. Omdat huisdieren volledig afhankelijk zijn van mensen doen zij een beroep op onze verantwoordelijkheid. Veiligheid, zelfvertrouwen, empathie en verantwoordelijkheid zijn allemaal thema’s die wij als team van de Springplank in ‘s Gravenmoer belangrijk vinden in ons onderwijs. Zo ontstond het idee om konijnen te gaan houden op het schoolplein.

Samen met ouders en de conciërge is er een riant konijnenhok gebouwd met een binnen en buitenverblijf. Voordat we de nieuwe bewoners mochten verwelkomen, konden de kinderen een naam bedenken voor deze snuffels. Er kwamen veel originele namen voorbij. Uiteindelijk is er unaniem gekozen voor Croky en Chili. In het buitenhok zijn twee bankjes getimmerd waar kinderen het konijn op schoot kunnen nemen en aaien. Elke week is een andere groep kinderen verantwoordelijk voor het verzorgen: ze verversen het hooi en stro, zorgen voor brokken en verse groente en geven de konijntjes schoon water.

In de klas wordt lesgegeven over de verzorging, wat mogen konijnen wel en niet eten, wat is het verschil tussen hooi en stro en hoe pak je een konijn op? Nu de basis gelegd is willen we graag de activiteiten rondom onze schooldieren gaan uitbreiden. Zo willen we gaan voorlezen aan Croky en Chili, zij vinden het niet erg als je een foutje maakt en hebben bovendien alle tijd om naar je te luisteren. Ook sommen maken in het konijnenhok is natuurlijk erg leuk en konijntjes aaien als je verdrietig bent, kan enorm helpen.

Op deze manier dragen ook Croky en Chili hun steentje bij aan de ontwikkeling van de sociale vaardigheden van de kinderen. U bent van harte welkom om een keertje te komen kijken bij onze snuffels.


 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen