Overbieden op een huis

Foto:

Ingezonden Overbieden op een huis betekent hoger bieden dan de vraagprijs. Een hoger bod op een woning betekent dat u vaak veel eigen geld nodig heeft omdat de maximale hypotheek nooit hoger dan de taxatiewaarde mag zijn. Als u geen hoger bod plaatst is het onmogelijk om een huis te kopen. Ook in Dongen, Breda en Waalwijk is overbieden gebruikelijk.

Hoeveel overbieden op een huis?
Hoeveel u kan overbieden op een huis is afhankelijk van de volgende omstandigheden.

  • Hoeveel bedraagt de taxatiewaarde aan te kopen huis?
  • Indien u nu een eigen woning heeft hoeveel bedraagt de overwaarde?
  • Hoeveel eigen geld heeft u?

Hieronder ziet u hoeveel er wordt overboden in diverse plaatsen.
Tilburg tot € 75.000,-
Breda tot € 75.000,-
Eindhoven tot € 150.000,-
Utrecht tot € 125.000,-
Dongen tot € 55.000,-
Zaltbommel tot € 65.000,-

Voorbeeld van hoger bieden op een huis
Stefan, Bjorn en Lucas uit Tilburg, drie broers, kochten via Lexwonen een woning in Dongen. Vraagprijs huis bedroeg € 450.000,- en de taxatiewaarde achteraf € 490.000,-. Gezamenlijk spaargeld bedroeg € 40.000,- en de maximale hypotheek op inkomen bedroeg € 650.000,-.

Hoe luidt de hypotheekregel?
Uw maximale hypotheek op inkomen is leidend maar de hypotheek mag nooit hoger zijn dan de taxatiewaarde van het aan te kopen huis. Via de bank is uw maximale hypotheek altijd de aankoopsom.

De drie broers deden een bod van € 515.000,- , dus € 65.000,- overboden. Via hun eigen bank moesten ze € 65.000,- eigen geld meebrengen. De veronderstelling dat de maximale hypotheek € 650.000,- bedroeg was fout. De woningwaarde is alles bepalend. Broers zochten hulp bij Lexwonen omdat er niet voldoende spaargeld was. Hoe was de oplossing via Lexwonen?

Hoger bod gedeeltelijk meefinancieren in hypotheek
Omdat de taxatie achteraf hoger is dan de vraagprijs kan u een groot gedeelte van het overboden bedrag meefinancieren. In dit geval konden de broers € 40.000,- meefinancieren in de hypotheek waardoor slechts € 25.000,- eigen geld nodig was. Overbieden op een huis en een gedeelte van het hogere bod meefinancieren zorgde er voor dat de koop rond kwam. Met name transparant bieden gaf de doorslag.

Inventariseren is de sleutel voor hoger bod
U kan alleen overbieden als u uitgebreid een inventarisatie heeft gemaakt. De taxatiewaarde, overwaarde en eigen geld zijn belangrijke onderdelen die deel uitmaken van de onderhandelingen.

Als overbieden niet lukt – Kopen met ouders
Kan u niet op een huis overbieden door gebrek aan overwaarde of eigen geld? Via Lexwonen.nl kan u samen met ouders een huis kopen. Koopt u samen met familie een huis dan is spaargeld makkelijker op te brengen. Huis kopen met ouders kan tot 4 personen in 1 hypotheek.

Overbieden onder voorbehoud financiering
Steeds vaker wordt er een bod gedaan zonder voorbehoud van financiering. Dit hoeft niet! Als u de makelaar duidelijk laat blijken hoe u bod tot stand is gekomen, waar u dat eigen geld vandaan haalt en dat u op de hoogte bent van de taxatiewaarde dan staat u met 2-0 voor. Lexwonen helpt kopers met een hoger bod dat past binnen ieders eigen financiële plaatje. Omdat wij landelijk werken met meer dan 80 taxateurs belangrijke geldverstrekkers slagen wij erin om klanten te helpen met het juiste bod en de hypotheek.

Overbieden betekent vaak teveel betalen
Is het erg dat u fors heeft overboden? U weet dat hoger bieden dan de vraagprijs altijd betekent dat u boven de waarde heeft geboden. Is dat nu zo erg? De huidige hypotheekrente schommelt tussen de 0,9% en de 1,45%. Meefinancieren van overboden bedrag zal u een paar tientjes meer kosten per maand. Ik denk niet dat u daar wakker van ligt.

Hoger bod enige als u huis wil kopen
U kan Lexwonen.nl ook bellen op 06-83944458 voor meer informatie over het juiste bod en overbieden op een huis. Wilt u echt een woning kopen? Het enige juiste is dat u hoger gaat bieden dan de vraagprijs.

 

Reacties