Filmpje over verborgen parel Glorieux: ideeën voor gebied zijn welkom

Foto: Videostill

Aan het eind van vorig jaar is in opdracht van de gemeente Dongen een prachtig filmpje gemaakt over een van de mooiste verborgen parels van Dongen, het gebied dat ligt ingeklemd tussen de achtertuinen van de woningen aan de Beneluxlaan, het voormalige broederhuis Glorieux, GGZ-Breburg en het voormalig klooster van de Witte Paters aan de Heuvelstraat.

Het gebied staat op de nominatie om in zijn geheel opnieuw ontwikkeld te worden. Het gebied is bij veel Dongenaren onbekend en is ook niet overal openbaar toegankelijk. Maar als het aan de gemeente ligt, komt daar in de toekomst verandering in; al zal dat flink wat jaren in beslag nemen.

Door: Bernadette Klerx

Historische grond
‘Bijna niemand kent dit gebied’, laat wethouder Eline van Boxtel weten, die zelf onder de indruk is van de schoonheid van dit gebied . ‘Het park is vele hectaren groot en met majestueuze bomen is het een juweel, met de overweldigend mooie begraafplaats van de Broeders van Dongen. Met aan de westkant het industrieel erfgoed Heuvelpark, waar het lijkt alsof de tijd stil heeft gestaan. Een broedplaats voor een groot aantal bedrijfjes en dat oude ambachten herbergt. Het gebied wordt doorkruist door de kronkelende rivier de Donge. Historische grond met kenmerken van Dongen als landbouw, industrie, ambacht, gezondheidszorg en kerkelijk leven.’

Bekijk het filmpje hieronder

Broederhuis Glorieux
Het gebied is de laatste tijd vooral in het nieuws geweest als het gebied bij voormalig broederhuis Glorieux dat, tot groot ongenoegen van een groot deel omwonenden, in beeld is voor huisvesting van arbeidsmigranten.
Het is veel omwonenden al lange tijd een doorn in het oog, dat voor broederhuis Glorieux nog steeds geen permanente bestemming is gevonden en dat het nu met de huisvesting van arbeidsmigranten opnieuw een tijdelijke bestemming heeft gekregen.

Ontwikkeling voor totale gebied
De gemeente wil een toekomstige definitieve besteming van Glorieux graag meenemen in een nieuwe herontwikkeling van het totale gebied. Hier is nu een start mee gemaakt. Door coronamaatregelen kon dat niet op grootschalige wijze plaatsvinden. Daarom is ervoor gekozen om met een beperkt aantal mensen het gebied te verkennen en hen te vragen naar hun binding met dit schitterend stukje Dongen en hun ideeën voor de toekomstige ontwikkeling van het gebied. Deze ‘verkenning’ is in een filmpje vastgelegd, zodat iedereen hier van kan genieten en er zijn mening over kan geven als hij dat wil.

Nieuwe kansen
Wethouder Van Boxtel is in ieder geval razend enthousiast. ‘Wat een mooi resultaat is het geworden! Het gebied is schitterend in beeld gebracht en jullie ideeën en inbreng komen goed naar voren’, laat ze an de medewerkers aanhet filmpje weten. ‘Kansen’, ‘samen’, ‘verbinding’ en ‘integraal’ waren veelgenoemde woorden. Wat ons betreft is het een uniek startdocument waarmee we met elkaar kennis maken en verbinding leggen. We gaan kijken of we een gezamenlijke visie kunnen creëren en samen invulling kunnen geven aan genoemde woorden’.  De wethouder hoopt ook dat ‘het delen van het filmpje gaat leiden tot (nieuwe) ideeën en kansen. De gemeente Dongen heeft hiervoor een speciaal e-mailadres ([email protected]) geopend waar iedereen vragen en ideeën over het gebied met de gemeente kan delen. Ideeën en vragen zijn van harte welkom.

 

 

Reacties