Politie waarschuwt voor gevaarlijk bericht op social media

Foto: Politieteam Langstraat

The Blue Whale Challenge. Vele jongeren kennen het wel, maar ouders/verzorgers misschien niet.

Via SocialMedia , zoals Instagram, Snapchat en TikTok, worden kinderen de laatste tijd weer steeds vaker uitgedaagd om mee te doen aan de Blue Whale Challenge. Wanneer het bericht geopend wordt, wordt een challenge geaccepteerd en doe je mee aan een ‘spel’.  Doe je niet mee? Dan wordt gedreigd met het openbaar maken van gegevens, zoals een IP-adres of huisadres. Iedere dag moeten voor een bepaalde tijd opdrachten worden uitgevoerd, en deze opdrachten worden steeds heftiger. Denk aan jezelf prikken, snijden, en uiteindelijk is er ook de opdracht om jezelf van het leven te beroven.

Ook het Jeugdjournaal besteedde aandacht aan deze Challenge

Een aantal tips:

  • Praat erover met uw kind;
  • Krijg je zelf zo’n bericht, durf dit dan met je ouders te bespreken;
  • Open de berichten niet en rapporteer het account op Instagram;
  • Weet dat het account nep is.

View this post on Instagram

WAARSCHUWING!!! • De Blue Whale Challenge, Blue Whale Game of MoMo-challenge is een challenge die je speelt via social media. Het spel heeft 50 opdrachten waarin de opdrachten steeds gevaarlijker worden. De laatste opdracht zou zelfs om zelfmoord gaan. Er zijn verschillende profielen op Instagram die actief kinderen en jongeren willen volgen. De challenge die nu op Instagram vanuit verschillende profielen gedeeld wordt, bestaat uit enge foto’s waarin gedreigd wordt met verschrikkelijke dingen als je stopt met de challenge. Of het lijkt alsof ze locaties delen waar afschuwelijke dingen zijn gebeurd. • Praat erover met kinderen. Maak ze duidelijk dat het niet echt is. De mensen achter zo’n profiel doen dit alleen maar om je bang te maken. Als zo’n account je wil volgen, blokkeer en rapporteer het. Het Jeugdjournaal maakte een item over de Blue Whale Challenge. • https://jeugdjournaal.nl/artikel/2339765-waarschuwing-voor-blue-whale-challenge-het-is-nep.html • Rapporteren op Instagram • In het item van het jeugdjournaal geven ze kinderen het advies om het profiel of de post te rapporteren bij Instagram. Bij voldoende meldingen dat een profiel ongepaste berichten stuurt of dat een bepaald bericht ongepast is, zal Instagram de post of het profiel verwijderen. • Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Heb je behoefte om met iemand hierover te praten? Dan kan je contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie. Bel 113 (gebruikelijke belkosten) of bel 0800-0113 (gratis en anoniem) Chat (anoniem) via 113. ^JI • @wijkagenten_gemeentezundert @wijkagent_grauwepolder @wijkagenten_etten_leur @wijkagentexpert_breda_west @wijkagentexpert_weerijs_buiten @jeugdagenten_weerijs • #bluewhalechallenge #pasop #waarschuwkinderen #doenietmee #rapporteerenblokkeer

A post shared by Politieteam Weerijs (@politieteamweerijs) on

Bij voldoende meldingen dat een profiel ongepaste berichten stuurt of dat een bepaald bericht ongepast is, zal Instagram de post of het profiel verwijderen.

Reacties