Leerlingen Cambreur College in debat met raad en college

Foto: Jan Stads/Pix4Profsd

 

Op maandagavond 28 januari 2019 gaan leerlingen van het Cambreur College in debat met leden van de Dongense gemeenteraad en het college. De jongeren zijn 4e en 5e jaars leerlingen Havo en VWO. Het debat heeft plaats in de hal van het gemeentehuis en begint om 20.00 uur. Publiek is van harte welkom!

Debat
Dit debat wordt georganiseerd als onderdeel van het Programma Jeugd en Politiek. Het Lagerhuis Debat Team van het Cambreur College doet op 22 februari 2019 mee aan de provinciale voorronde ‘Op weg naar het Lagerhuis’ op het Provinciehuis in Den Bosch. De gemeente Dongen heeft het team uitgenodigd voor een uitdagend debat met raadsleden en wethouders als generale repetitie voor deze wedstrijd.

Stellingen
Er zal worden gedebatteerd over 3 stellingen. Per stelling zullen 10 leerlingen plaatsnemen tegenover 10 raadsleden (c.q. steunfractie- c.q. collegeleden). Na elke stelling neemt een nieuwe groep leerlingen en raadsleden (c.q. steunfractie- c.q. collegeleden) plaats. Er zijn verschillende vormen in het debat, een debat met vrije rollen, of juist niet. Tijdens dit debat zal de gespreksleider bij elke stelling aangeven welke groep ‘voor’ en welke groep ‘tegen’ is. De leerlingen hebben onderstaande stellingen voorbereid. Dit zijn dezelfde stellingen als die de leerlingen oefenen voor de wedstrijd op het Provinciehuis. Na elke stelling volgt een korte reflectie door de jury en de gespreksleider.

1. Er moet een Provinciaal jongerenparlement komen
2. Er moet in Nederland een vaccinatieplicht komen
3. De druk op jongeren om te presteren is te hoog

Jury en gespreksleider
De jury bestaat uit burgemeester Marina Starmans, wethouder Bea van Beers en gedeputeerde Erik van Merrienboer (PvdA). De gespreksleider tijdens de avond is Mark van Rijen, teamleider Communicatie van de gemeente Dongen.

Masterclass debatteren
Voorafgaand aan het debat geeft de heer Erik van Merrienboer, gedeputeerde PvdA, een masterclass debatteren aan de leerlingen. U bent van harte welkom om ook deze masterclass bij te wonen. Gedeputeerde Erik van Merrienboer heeft de portefeuille Ruimte en Financiën. Hij maakt deel uit van het college van gedeputeerde staten, het dagelijks bestuur van de provincie. De
Provinciale Statenverkiezingen vinden eenmaal in de vier jaar plaats. De volgende verkiezingen voor de provinciale staten worden gehouden op 20 maart 2019.

 

Foto’s: Jan Stads/Pix4Profs

Reacties

article
102856
  Op maandagavond 28 januari 2019 gaan leerlingen van het Cambreur College in debat met
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20181222/leerlingen-cambreur-college-in-debat-met-raad-en-college/
2018-12-22T10:07:11+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2018/12/22100346/lagerhuis11.jpg
D'n Ham Vandaag, Nieuws