27 oktober: Internationale Dag van het Audiovisueel Erfgoed

Foto: CC0 Creative Commons

Wereldwijd wordt er door het jaar heen op bijna elke dag wel stilgestaan bij een bijzondere gebeurtenis, een persoon, een ziekte of een activiteit. We kennen natuurlijk allemaal Moederdag, dierendag of Valentijnsdag. Maar weet je bijvoorbeeld ook wanneer de Nationale Belletje-trek-dag valt? En heb je wel eens gehoord van Wereld Bamboe Dag? Op dongen.nieuws.nl zie je waar vandaag extra aandacht aan besteed wordt.

Het is vandaag

  • Internationale Dag van het Audiovisueel Erfgoed
  • Wereld Ergotherapiedag

Internationale Dag van het Audiovisueel Erfgoed
Weet u nog? Vroeger? Toen schreven we nog. Met de hand. En daar legden we herinneringen mee vast. In “boeken”. Moeten we überhaupt nog boeken halen? Of zijn het slechts overbodig gestorven bomen die te veel semi-interessante plaats innemen in de schaarste van uw kast?

UNESCO vindt dat de belangrijkste bron van erfgoed in de 21e eeuw bestaat uit audiovisueel materiaal: Foto’s, video’s, PDF’jes en MP3’s. Allemaal digitaal, op uw harde schijf of in Googles databases, ze lijken zo vereeuwigd te zijn. Maar gevaar heerst, want UNESCO denkt dat deze vorm van data slechts een levensduur heeft van 10 tot 15 jaar door slecht beheer, verwaarlozing of gebrek aan middelen en mankracht. En dat moet voorkomen worden als we ons culturele audiovisuele erfgoed willen behouden, aldus de technologische tak van de VN.

Dat kunnen we voorkomen met een Dag. De Internationale Dag van het Audiovisueel Erfgoed is in 2005 opgericht door de VN om deze digitale herinneringen te behouden voor het nageslacht. Op deze Dag vinden wereldwijd congressen en fora plaats die discussiëren over het onderwerp, overheden en bedrijven gaan in beraad met elkaar en er zijn promotiecampagnes te vinden.

Kijk voor informatie op de officiële UNESCO-website.

Wereld Ergotherapiedag
Op 27 oktober is het Dag van de Ergotherapie. Maar wat doe je als ergotherapeut? Bij zo’n Dag fronzen wij altijd even onze wenkbrauwen, en fantaseren over wat het nou precies kan zijn. Zelfs de website van de vereniging Ergotherapie Nederland biedt geen soelaas; wat doe je als ergotherapeut blijkt een lastige vraag.

Maar hints hebben ze gelukkig wel. Ergotherapeuten leren kinderen eenhandig veters strikken, en ouderen worden begeleid bij het zelfstandig thuiswonen. Heel veel verder komen we daarmee niet. De doelgroep is breed, en de activiteiten die ze ondernemen worden er ook niet duidelijker op.

Tijd voor een taalkundige ontleding van de Ergotherapeut. Ergo (weten zelfs wij) komt van het Latijn, en betekent “dus”. Therapie zien wij als synoniem voor behandeling. Concluderend kunnen we stellen dat Ergotherapeuten dus-behandelen… In het Engels heet de Dag overigens Occupational Therapy Day. Vrij vertaald zijn het dan behandelaars die mensen bezig houden. Ook hier komen we dus niet veel verder mee.

Rest ons nog maar 1 uitweg: wikipedia. Ergotherapie richt zich op het weer mogelijk maken van dagelijkse handelingen bij mensen die een beperking hebben. Weer wat geleerd dus van onze online-encyclo (die bovendien bewijst dat we slechte taalkundigen zijn omdat het begrip af stamt van het Griekse “Ergon” wat handeling betekent, wat dan een uitkomst heeft van handeling-behandeling).

Enfin, meer info over de Occupational Therapist Day is te vinden op de website van de Federation of Occupational Therapists.

Bron: www.fijnedagvan.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen