Wintertijd….voor de laatste keer?

Foto: CC0 Creative Commons

In de nacht van zaterdag op zondag, gaat de klok om 03:00 uur ’s nachts en uurtje achteruit.

Dan geldt weer de normale tijd, de wintertijd. Het weekend duurt een uurtje langer en dus er kan van zaterdag op zondag zonder problemen een uurtje langer van de nachtrust worden genoten.

Er is de laatste tijd veel aandacht voor het fenomeen zomertijd/ wintertijd. De Europese Commissie maakt aan het halfjaarlijkse klokverzetten in de EU een einde, zei voorzitter Jean-Claude Juncker in zijn jaarlijkse beleidstoespraak. Het kabinet moet uiterlijk in maart volgend jaar aan Brussel melden of Nederland in 2019 overschakelt op permanente zomer- of wintertijd.

Op zondag 1 maart 2019 gaat de klok in de hele EU voor het laatst een uur vooruit naar zomertijd, stelt Brussel voor. Mocht een lidstaat standaard voor de zomertijd kiezen, dan gaat de klok eind oktober niet meer terug. Kiest een land permanent voor wintertijd, dan gaat de klok daar voor de laatste keer op 27 oktober 2019 een uur achteruit.

De EU-landen moeten wel eerst hun fiat geven aan het beoogde schrappen van de zomertijdverordening, evenals het Europees Parlement. Volgens Juncker is er onvoldoende maatschappelijk draagvlak voor het halfjaarlijkse klokritueel. De lidstaten moeten kiezen voor een standaardtijd. Om de werking van de interne markt niet te verstoren mogen de landen daarna niet meer op eigen houtje seizoensgebonden tijden invoeren.

De Nederlandse regering vraagt om een duidelijkere onderbouwing van de voorstellen uit Brussel. Het plan om op 1 april alles afgerond te hebben, gaat volgens het kabinet te snel en is niet realistisch. Vicepremier Hugo de Jonge benadrukt dat het “onwenselijk” is om in Europa allerlei verschillende tijden te hebben: “Geen lappendeken”. Het kabinet zegt tijd nodig te hebben om alles af te stemmen met andere landen, vooral met België, Luxemburg en Duitsland. Ook moet de wet nog door de Tweede en Eerste Kamer.

De Jonge wijst erop dat de zomer- en wintertijd een belangrijk onderwerp is dat enorm leeft onder de Nederlanders. Het kabinet laat onder meer een peiling onder Nederlanders houden om zijn standpunt te bepalen en de knoop door te hakken.

De wintertijd is de normale vaste tijd die gold voordat in 1977 de zomertijd werd ingevoerd. Dat was toen overigens niet voor het eerst, want Nederland kende van 1916 tot 1945 ook al eens zomertijd. De reden daarvoor was het besparen van energie omdat overdag een uurtje langer van het zonlicht kon worden geprofiteerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen