Raad dwingt onderzoek af naar ‘verzilverregeling’

Foto: CC0 / Public Domain

De Blijverslening is definitief van de baan. Wel komt er een onderzoek naar de ‘Verzilverlening’, een variant op de Blijverslening.

Nog voor de zomervakantie moet het College met een uitspraak komen of deze ‘Verzilverlening’een interessant alternatief is voor de Blijverslening. Die geeft ouderen een financieel steuntje in de rug als zij hun huis aan willen aanpassen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen.

De meerderheid van de gemeenteraad nam gisteren een motie aan met deze opdracht. Voor het CDA ging de motie niet ver genoeg. De fractie wilde dat de Verzilverlening meteen werd ingevoerd en had daarvoor ook een amendement ingediend. Maar dat kreeg alleen de steun van het Democratisch Podium en Lijst Breugelmans en haalde dus geen meerderheid.

Met de ‘Verzilverregeling’ kunnen huiseigenaren de overwaarde van hun woning gebruiken om te investeren in aanpassingen aan de woning. Het grote voordeel van deze lening is dat de aanvragers geen rente of aflossing betalen. Zij worden dus niet geconfronteerd met extra maandlasten. Bij verkoop van de woning wordt de lening terugbetaald.

Stomverbaasd
CDA-woordvoerder André Vonk had twee weken geleden in de raadsvergadering al een warm pleidooi gehouden voor deze lening als variant op de Blijverslening. Toen werd namelijk al duidelijk dat een meerderheid van de raad invoering van de Blijverslening niet zag zitten. ‘Er zijn genoeg commerciële partijen op de markt die producten voor deze doelgroep aanbieden’, zo vonden PvdA, VVD en Volkspartij Dongen.

Stomverbaasd was de CDA-fractie daarom dat PvdA en Volkspartij Dongen, gesteund door PRO Dongen, nu ineens alsnog met een motie op de proppen kwamen om onderzoek te doen naar de Verzilverlening. ‘Dit is landje pikkerij, zei een duidelijk geïrriteerde Vonk. ‘Eerst bent u tegen en nu komt u ineens met een motie. Wat ons betreft gaat die trouwens niet ver genoeg; als we eerst weer eens gaan onderzoeken, duurt het alleen maar langer. Wij gaan niet mee met de motie’.

Het Democratisch Podium en Lijst Breugelmans deden dat uiteindelijk wel. ‘Beter een half ei dan een lege dop’, vonden Montens en Breugelmans.
De VVD was van meet af aan al tegen de Blijverslening en de Verzilverregeling en bleef dat nu ook. ‘Er zijn volop mogelijkheden in de markt. Als wij deze regeling aanbieden gaat dat ten koste van de het budget voor de starterslening en dat vinden wij een slechte zaak’, zo liet fractievoorzitter Pieter Brooijmans klip en klaar weten.

Door: Bernadette Klerx

Reacties

article
94247
De Blijverslening is definitief van de baan. Wel komt er een onderzoek naar de ‘Verzilverlening’,
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20180309/raad-dwingt-onderzoek-af-naar-verzilverregeling/
2018-03-09T12:36:53+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2015/02/hypotheek2.jpg
D'n Ham Vandaag, Nieuws