Smartphone en schoolpakket voor kinderen uit gezinnen met een smalle beurs

Foto: CC0/Public Domain

Kinderen van ouders met een smalle beurs kunnen met ingang van het nieuwe schooljaar een smartphone van de gemeente krijgen. Het gaat om Dongense kinderen die naar de middelbare school gaan (dat kan een school buiten Dongen zijn) en van wie de ouders niet meer dan 120% van het sociaal minimun verdienen.

Dit is een van de maatregelen die de gemeente neemt om armoede te bestrijden. ‘Steeds meer middelbare scholen communiceren digitaal met leerlingen, over bijvoorbeeld huiswerk en lesroosters. Leerlingen zonder smartphone missen ‘cruciale informatie’, zo motiveert het College dit voorstel, dat overigens genomen is in samenspraak met een ‘Meedenkgroep’. De raad ging er gisteren van harte mee akkoord. ‘Extra aandacht voor kinderen en jongeren is goed. Nu meedoen is straks meetellen’, zo vatte CDA-raadslid Mustafa Kilincarslan het gevoel van de raad samen.

Verborgen probleem
Het verstrekken van smartphone maakt onderdeel uit van een reeks aan maatregelen die in de nota Samen Sterk tegen Armoede zijn neergelegd. De raad besprak de nota gisteren en was er vol lof over. Het nieuwe Armoedebeleid moet ervoor zorgen dat financieel zwakke inwoners weer een beter toekomstperspectief krijgen. De focus ligt daarbij nadrukkelijk op het voorkomen van sociale uitsluiting. ‘Armoede is vaak een verborgen probleem. Geldgebrek gaat vaak gepaard met schaamte en dit kan leiden tot sociale uitsluiting, het mijden van noodzakelijke zorg, lagere schoolprestaties etc’, zo staat in de nota.

Schoolpakket voor brugklassers
Een andere nieuwe maatregel in de bestrijding van armoede is de invoering van het schoolpakket voor brugklassers. ‘Als kinderen voor het eerst naar de middelbare school gaan worden ouders geconfronteerd met extra kosten zoals bijvoorbeeld een atlas, woordenboeken, een schooltas, tekendoos etc. Daarom willen wij nieuwe brugklassers vanaf het schooljaar 2018 / 2019 een schoolpakket aanbieden met een waarde van € 200 per brugklasleerling’.  Het gaat hier overigens om een pakket in natura. Kinderen (of hun ouders) krijgen dus geen € 200,- in de hand, maar kunnen voor dit bedrag bij een lokale winkelier schoolspullen aanschaffen.

De kosten voor het schoolpakket zijn geraamd op € 4.000 (20 kinderen per jaar). Voor het smartphoneproject is € 18.000 gereserveed (90 kinderen). Aan het verstrekken van de smartphones worden tegelijkertijd voorlichtingsbijeenkomsten gekoppeld over het veilig gebruik van de telefoon; dangaat het om de risico’s van cyberpesten, sexting, verkeersveiligheid en het financieel verantwoord omgaan met een smartphone.

In gesprek met kinderen
Het Smartphoneproject is voorlopig eenmalig. Voor de jaren erna wordt steeds in overleg met kinderen en de Meedenkgroep bekeken of het project door moet gaan of dat er een andere voorziening voor in de plaats moet komen. ‘Heel goed om met de kinderen in gesprek te gaan over de invulling van de regelingen’, zo stelde Colinda Blous van de Volkspartij Dongen tevreden vast.  En wethouder Piet Panis vond dat ook het grote pluspunt van de nota. ’Dat is het mooie hiervan. Deze nota is niet in beton gegoten. Elk jaar gaan we evalueren, kijken wat we wel en niet willen. En daar hebben we een speciaal Meedenkpanel voor. Als zij dus aangeven dat het smartphoneproject ieder jaar moet terugkeren, dan kan dat. Het geld is er’.

Door: Bernadette Klerx

Reacties

article
94249
Kinderen van ouders met een smalle beurs kunnen met ingang van het nieuwe schooljaar een
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20180309/smartphone-en-schoolpakket-kinderen-gezinnen-smalle-beurs/
2018-03-09T12:42:38+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2016/06/20174141/app3.jpg
D'n Ham Vandaag, Nieuws