Ingezonden: Bezwaar-actie Spaar de Duiventoren en het Blik

Foto:

Ingezonden: Bezwaar-actie Spaar de Duiventoren en het Blik

“De Vereniging Spaar de Duiventoren en het Blik roept iedereen die tegen de nieuwe weg door de Duiventoren en het Blik (N629) is, op om voor 8 maart een bezwaarschrift te sturen naar de pro-vincie. Gedeputeerde van der Maat (VVD) van de provincie overtreedt met zijn keuze voor deze onnodige tweede weg (de Bundeling Noord) zijn eigen wetgeving.

Deze wetgeving is vastgelegd in de Verordening Ruimte. Daarin staat dat een weg door beschermde natuur alleen mag als er een groot maatschappelijk belang bij is en als er geen enkel alternatief is (het nee-tenzij-principe). Zelfs met de dikke stapel rapporten die de provincie heeft geproduceerd, wordt dat bewijs niet geleverd. Toch draaft de provincie door en als niemand daartegen protesteert, gaat het gewoon door. Voor-zitter René Roovers: ’De Duiventoren en het Blik horen bij Dongen. We zijn er mee opgegroeid. Ze zijn onderdeel van het beschermde Natuurnetwerk Nederland en dat is niet voor niets.

Ze zijn onze groene long. We hopen dat bezwaarmakers vooral ook hun persoonlijke ervaringen en wat deze gebieden voor hen betekenen, aan de provincie melden’. Hiermee hopen we Provinciale Staten – die pas in de zomer het besluit hierover neemt – wakker te schudden en duidelijk te maken dat dit een onbegaanbare weg is, die bij de Raad van State geen stand kan houden. Er zijn veel betere oplossingen voor de verkeersproblemen dan het opofferen van ons laatste restje natuur. Hierbij speelt klimaatverandering en veranderende mobiliteit een rol. Massale steun is belangrijk om de Provinciale Staten te overtuigen.

Eenvoudig bezwaar maken
De komende weken gaat de Vereniging Spaar de Duiventoren en het Blik mensen benaderen met een voorbeeld bezwaarschrift. Hierin zijn de belangrijkste argumenten op een rij gezet. Formeel heet het bezwaarschrift een zienswijze. In grote delen van Dongen worden huis aan huis flyers verspreid. Mensen kunnen met behulp van dit voorbeeld-bezwaarschrift eenvoudig laten weten dat ze voor het behoud van onze natuur zijn. Ze kunnen de flyer met de zienswijze zelf opsturen naar de provincie of in de bus doen bij de inleveradressen.

Een voorbeeld-bezwaarschrift staat ook op de website van de Vereniging Spaar de Duiventoren en het Blik onder het kopje ‘Maak bezwaar’. Iedereen kan daar zijn of haar persoonlijke mening of belangrijke informatie aan toevoegen en het vervolgens naar de provincie sturen.

Daarnaast zijn alle verenigingen, die vorig jaar meegewerkt hebben aan de Open Dag in het Blik, gevraagd om hun eigen leden te benaderen. Een aantal hebben al toegezegd de oproep door te zetten aan hun leden. Het zou mooi zijn als ook andere verenigingen zich hierbij aan sluiten. Sportclubs of gezondheidsorganisaties hebben tenslotte ook belang bij het behoud van gezonde natuur. Flyers zijn op te vragen via e-mailadres [email protected] . Ieder initiatief is welkom.

Looiersplein
Op zaterdag 24 februari en 3 maart zullen leden van de Vereniging Spaar de Duiventoren en het Blik tussen 10.30-13.00 uur aanwezig zijn op het Looiersplein. Mensen die vragen hebben kunnen daar terecht voor achtergrondinformatie. Ook kunnen daar bezwaarschriften worden ingevuld en/of ingeleverd. Iedereen die in eigen kring aan de slag wil, kan daar flyers ophalen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen