Druk bezocht afscheid 177 jarige vereniging Musis Sacrum

Foto: Lotte van Rijen

In een bomvol Cultureel Centrum ’t Schouw nam de Koninklijke Muziekvereniging Musis Sacrum afgelopen zaterdag na een periode van 177 jaar afscheid als  zelfstandige verenging. Vanaf deze week fuseert Musis Sacrum met collega vereniging Harmonie Aurora, zij gaan gezamenlijk verder onder de naam Koninklijke Muziekvereniging Dongen.

Voorzitter Kees Broeders heette de volle zaal, met daarin ook een groot aantal oud- leden, oud-bestuursleden, oud-voorzitters en natuurlijk de ereleden welkom met een toespraak vol nostalgie. Hij memoreerde de rijke geschiedenis van Musis Sacrum, de vereniging die op 13 juni 1840 startte bij Café de Hoop, nu Café Zaal Aurora. “De cirkel is rond” aldus Kees Broeders. In 1900 verleende koningin Wilhelmina het predicaat Koninklijk aan de vereniging. Broeders: “Historie is mooi, dat moeten we ook koesteren, maar het is goed dat we ook naar de toekomst kijken. Een toekomst die wij met Harmonie Aurora aangaan, vanaf maandag gaan wij gezamenlijk verder onder de naam Koninklijke Muziekvereniging Dongen.”

“Een zorgvuldig traject van bijna 2,5 jaar ligt hieraan ten grondslag. Vanaf deze plaats dank ik dan ook het bestuur van Harmonie Aurora voor de goede en constructieve samenwerking, maar ook de leden van de stuurgroep en de diverse werkgroepen voor hun tomeloze inzet, tot slot wil ik mijn collega bestuursleden bedanken voor de prettige en fijne samenwerking in het Musis-bestuur.”

Kees Broeders sloot af met tekst van een couplet uit het Musis-lied ter ere van het 100-jarige jubileum van onze vereniging, dat verlaat werd gevierd in mei 1946.

Daarom zal ik dankbaar blijven
Voor hetgeen ons Musis schonk
Bij geluk en ook bij lijden
En bij spel en ook bij dronk

De drie orkesten van Musis Sacrum presenteerden zich daarna met een afwisselend programma, traditioneel werden ook een aantal jubilarissen gehuldigd. Het jeugdorkest startte deze muzikale avond met ook een kijkje terug in de geschiedenis waarbij mooie projecten zoals Young Promises in Concert en Musis Event Young Edition of het nog redelijk vers in het geheugen liggende Live Music, The Movie nog een keer de revue passeren. Het orkest onder leiding van dirigent Rolf Rombouts werd vocaal ondersteund door Lara en Dewy Bosters, met een paar nummers uit de eerder genoemde projecten. Na een korte pauze vervolgde het Volwassenen Leerlingen Orkest met dirigent Ad van Groesen het muzikaal programma. Dit orkest bracht onder andere ‘Music’ (John Miles) en een medley van The Lion King.

Na een korte pauze vervolgde het harmonieorkest dit nieuwjaarsconcert met ook een kijkje in het muzikale verleden. Dirigent Jeroen Geevers startte met “Dongens’ Feestmarsch”, het oudste muziekstuk wat nog in het bezit is van de 177-jarige vereniging. Het blokje instrumentale nummers werd afgesloten met “Con Te Partirò” beter bekend als “Time To Say Goodbye”, zeer toepasselijk natuurlijk voor deze avond. Het harmonieorkest sloot af met een ‘proms-blok’ waarbij Dré van den Bosch de microfoon ter hand nam. Het harmonieorkest werd ondersteund door een popcombo en backingvocals (Annemieke, Dewy en Lara). Met vier spetterende nummers (oa ‘Unchain My Heart’ van Joe Cocker en ‘Dansen op de Vulkaan’ van De Dijk) nam het harmonieorkest muzikaal afscheid.

Na afloop was er voor iedereen de gelegenheid om tijdens een feestelijke afterparty onder de lanken van ‘De Familie van Dijk’ elkaar de beste wensen over te brengen en natuurlijk ook herinneringen op te halen, maar zeker ook naar de toekomst te kijken.

Foto’s: Lotte van Rijen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen