Gemeenteraad trapt op de rem in kwestie keuze projectontwikkelaar verplaatsing VV Dongen

Foto: PvH Vastgoed

De gemeenteraad heeft gisteren in een breed gedragen motie het College van B & W de opdracht gegeven om niet alleen het plan van PVH Vastgoed over de verhuizing van VV Dongen en de herontwikkeling van het Sportpark de Biezen nader te toetsen, maar wil ook de plannen van de Bunte Vastgoed B.V  en van Bouwbedrijf van Wanrooij  aan een uitgebreider onderzoek laten onderwerpen. Vooral de financiële kant van het verhaal baart de raad zorgen.

Voor een wederom volle publieke tribune las Martin Montens  namens zijn partij, het Democratisch Podium en de Volkspartij Dongen, de Partij van de Arbeid, de Dongense VVD en het CDA, de motie voor waarin het College opgedragen wordt om zich niet al in deze fase te beperken tot het doorrekenen van slechts één plan. In het collegevoorstel was dat wel het geval. Daarin werd gevraagd om het onderzoek te beperken tot het voorstel van  PVH Vastgoed. Voor het plan van deze ontwikkelaar  op de locatie Beljaartlaan spraken de leden van VV Dongen onlangs hun voorkeur uit.  Daar was de raad het dus niet  zomaar mee eens.

Voorafgaand aan de behandeling van deze kwestie sprak de heer Adriaanse namens de inwoners van de Beljaart in niet mis te verstane bewoordingen zijn zorgen uit over het plan voor de verhuizing naar deze nieuwe locatie. “Ik dank de gemeenteraad voor de kritische blik waarmee ze naar deze kwestie kijken. De raad bepaalt immers hoe dit proces verder verloopt, niet de voetbalvereniging Dongen of de ontwikkelaar en zo hoort het ook ”

De ingediende motie bevat een lijst van 13 punten die volgens de raad nader onderzoek vergen. Na het eerdere debacle met de WKO voorzieningen in de Beljaart wil men eerst zekerheid hebben over de financiële risico’s van het project: “het moet duidelijk zijn en transparant zijn hoe de samenwerkingspartner het project financieel vormgeeft. Het betreft een project van vele miljoenen euro’s. De eis van de gemeenteraad ligt er om uitsluitend met een financieel gezonde samenwerkingspartner in zee te gaan.”

Ook de wijze van herontwikkeling van Sportpark de Biezen,  de huidige locatie van VV Dongen acht de raad van groot belang. “Deze moet aansluiten bij en een brug vormen tussen de Hoge Akker en het centrum, er moet voldoende ruimte zijn voor groen en parkeren en duurzaamheid moet een belangrijk speerpunt zijn.”

Na de opiniërende vergadering van 6 juli was al duidelijk dat de politiek veel vragen had bij het nu al uitspreken van een voorkeur voor PVH Vastgoed als ontwikkelaar van het uiteindelijke plan. De standpunten waren ook duidelijk. Ook de andere twee plannen moeten onderzocht zouden moeten worden. Dat werd duidelijk in de stemverklaringen die men aflegde. Met toevoeging van de punten die in de motie staan stemde een meerderheid van de raad uiteindelijk wel in met het voorstel van B & W, dat door deze toevoeging echter wel een volledig ander karakter krijgt.

Hiermee trapt de raad dus  op de rem en krijgt het College de opdracht om een onafhankelijke partij in te schakelen die de liquiditeit, solvabiliteit en kredietwaardigheid van alle drie de ontwikkelaars moet gaan beoordelen. Deze drie partijen worden daarvan op de hoogte gebracht.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen