Ook GfK verrast door opeenstapeling problemen bij peiling naam MFA

Foto: Cier architecten

Dongenaren kunnen nog tot en met donderdag 13 april hun stem uitbrengen over de naam voor de nieuwe MFA. Tot op heden hebben ruim 550 mensen telefonisch hun stem uitgebracht en ruim 3.000 Dongenaren hebben digitaal gestemd. Sinds dinsdagmiddag zijn de technische problemen verleden tijd; woensdag en donderdag is er inderdaad probleemloos gestemd. De gemeente en GfK garanderen dat de peiling absoluut betrouwbaar is.

Burgemeester Marina Starmans antwoordde dit op een vragenvuur vanuit de gemeenteraad. Bij afwezigheid van wethouder Piet Panis nam zij de uitvoerige beantwoording voor haar rekening en probeerde ze de raad gerust te stellen. Want alle politieke partijen waren geschrokken van de problemen bij de peiling. ‘Hoe kan het toch dat een gerenommeerd bureau als GfK zo’n slechte prestatie levert’. Ook spraken zij hun zorgen uit over de betrouwbaarheid.

Volslagen verrassing
Voor GfK kwamen de (langdurige) technische problemen ook als een volslagen onaangename verrassing. Het onderzoeksbureau had dit nog nooit meegemaakt. ‘GfK spreekt van de Wet van Murphy’, zo liet de burgemeester weten. ‘Meteen na de start stapelden de problemen zich op. Problemen waarmee ze nooit eerder te maken hebben gehad. GfK verstuurt per dag meer dan 10.000 e-mails, altijd zonder problemen’. Maar nu bij de peiling ging het dus helemaal mis.

‘Wij hebben dinsdag met GfK om tafel gezeten en natuurlijk hebben wij onze teleurstelling uitgesproken. Maar GfK garandeert ons een betrouwbare uitkomst. En als GfK dat zegt, dan geloven wij dat. Het is een gerenommeerd bedrijf, het grootste onderzoeksbureau van Nederland. Zij doen er alles aan om van deze peiling – ondanks de slechte start – toch een succes te maken. Voor een peiling geldt: Hoe meer mensen meedoen, hoe betrouwbaarder de uitkomst en het is nu eigenlijk al een succes doordat zoveel mensen al gestemd hebben.’

Controle
GfK gaat de peiling uitgebreid controleren op dubbele stemmen of andere onregelmatigheden. ‘Dat doen zij zowel handmatig als digitaal. GfK heeft daar veel ervaring mee. Zij koppelen gegevens aan elkaar, vanuit verschillende bestanden en databases. Zij zien het als er iets mis is. En die stemmen worden dan niet meegeteld’, zo legde de burgemeester uit.

De gemeente heeft € 5.000 uitgetrokken voor de peiling. ‘Gaan we dat ook betalen’, zo wilde VVD-woordvoerder Pieter Brooijmans weten. ‘Burgemeester Starmans: ‘ Na afloop van de peiling gaan we met GfK evalueren. Een gesprek over dit bedrag hoort daar ook bij’.

Door: Bernadette Klerx

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen