Kritiek lokale politiek op peiling naam MFA: “onbegrijpelijk…”

Foto:

De commotie die ontstaan is rondom de peiling voor de naam van de nieuwe MFA gaat vanzelfsprekend niet voorbij aan de lokale politici. dongen.nieuws.nl deed een rondje langs de fractievoorzitters van de partijen uit de gemeenteraad, die allen met stijgende verbazing het chaotische verloop van de peiling aanschouwen.

“Onbegrijpelijk” aldus een aantal fractievoorzitters. Wethouder Piet Panis lijkt zich  te kunnen gaan opmaken voor een spervuur aan vragen tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag aanstaande.

Op sociale media regent het sinds de start van de peiling afgelopen vrijdag klachten  over de peiling.  Een flink aantal Dongenaren die zich ingeschreven hebben krijgen geen mail terug waarin de bevestigingslink zou moeten staan.  Daarnaast zijn er klachten over foutmeldingen bij e-mailadressen die niet juist zouden zijn, geboortedata etc. Enkele stemmers melden dat zij zo vaak als ze willen kunnen stemmen en een stemmer meldt op Facebook dat een geboortedatum in 2099 gewoon geaccepteerd wordt.

De fractievoorzitters zijn zonder uitzondering verbaasd over de gang van zaken en vragen zich af hoe GfK de uitslag straks kan verantwoorden. Pieter Brooymans (VVD) zegt: “Ik lees en hoor de nodige frustratie over de peiling. Onbegrijpelijk dat dit zo verloopt, en verwacht daarom een duidelijke verklaring. De Dongense VVD heeft als voorwaarde gesteld dat de peiling objectief zou verlopen. Daar houden wij het college aan. ”

René Jansen (Volks Partij Dongen) ondervond zelf ook problemen bij het stemmen: “We kunnen ons niet voorstellen dat een gerenommeerd onderzoeksbureau als GFK zich een onderzoeksuitkomst kan veroorloven die niet betrouwbaar is of waarbij persoonsgegevens die worden gedeeld niet voldoen aan de gestelde veiligheidseisen. Ik vraag donderdag in de raad naar de feiten over de ontwikkelingen afgelopen weekend en hoe een betrouwbare, objectieve uitkomst kan worden gegarandeerd. Dat was de opdracht.”

Ook de PvdA reageert bij monde van waarnemend fractievoorzitter Tonny Dijck: De PvdA was tevreden dat het college een aantal weken geleden besloot om de inwoners van Dongen te peilen over de naam voor de MFA. Afgelopen dagen hebben we gemerkt dat het stemmen niet soepel verloopt, dat betreuren we. Komende donderdag, tijdens de raadsvergadering, stelt de PvdA-fractie een aantal vragen over de peiling. We horen dan graag hoe de opstartproblemen konden gebeuren en hoe het onderzoeksbureau omgaat met bijvoorbeeld dubbele stemmen en hoe gecontroleerd wordt of er met correcte (persoons)gegevens wordt gestemd. Want aangezien de meerderheid van de stemmen de nieuwe naam bepaalt, is het van belang dat iedere Dongenaar van dertien jaar of ouder een eerlijke stem kan uitbrengen en de uitslag vervolgens ook betrouwbaar.

CDA-fractievoorzitter André Vonk is van mening dat het wellicht verstandiger was geweest de peiling te stoppen en pas weer opnieuw open te stellen als alle problemen opgelost zijn . “Voor mij was het zeer verrassend dat de start van deze peiling zo veel problemen heeft opgeleverd en had dit zeker niet verwacht. Ik heb via de gemeente begrepen dat de problematiek vrijdagmiddag kenbaar is gemaakt op de site en vanaf afgelopen zaterdagmiddag er een nieuwe versie op internet geplaatst is, waardoor de problematiek opgelost is c.q. zou zijn. Ik lees echter zojuist via social media berichten dat er nog steeds problemen zijn en dat het niet mogelijk is om te stemmen! Onbegrijpelijk. Veel gezinnen in Dongen gebruiken het zelfde IP adres, bestaan uit meer stemgerechtigden, echter je kunt maar 1 x per IP adres je stem uitbrengen. Dit is dus ook nog niet opgelost, onbegrijpelijk! Ik ben benieuwd hoe GFK de uitslag van deze stemming kan monitoren en verantwoorden. Wat de uitslag ook wordt, door de problematiek en onduidelijkheid zullen er bij de uitslag heel veel vraagtekens komen en blijven bestaan. Is deze uitslag wel betrouwbaar?”

Mieke Breugelmans van Lijst Breugelmans ziet het gebeuren ook met lede ogen aan: “Ik kan inderdaad zelf ook niet stemmen, heb me aangemeld maar krijg geen mail met inlogcode. Namens lijst Breugelmans heb ik eerder aangegeven dat het belangrijk is dat alle mensen kunnen stemmen, niet alleen het bekende panel. Volgens mij is dit bij uitstek een onderwerp waarover alle mensen een mening kunnen hebben, het is het MFA van ons allemaal, Dongenaren betalen het en gaan het gebruiken, dus gaat het niet aan dat een groepje rond de gebruikers, tegen de afspraken met de raad in, zomaar even een naam zoekt. Terecht dat de mensen daartegen protesteren. Dat was dus al een slechte start, maar de peiling zou het goed kunnen maken. Na alle problemen bij het opstarten van de peiling, de grote hoeveelheid gegevens die je in moet vullen (werkt erg demotiverend) haken mensen af en nu dus ook nog een puinhoop hij de peiling zelf. Er rust geen zegen op de naamgeving. Zo kan de peiling geen peiling zijn natuurlijk.”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen