Blog 5 Paralympics: “we blijven die eigenaardige Hollanders”

Foto: Mathilde Dusol Fotografie/ Jurjen Engelsman

Sjaak van Zon, beschouwt in zijn nieuwste blog de derde gewonnen partij van Kelly maar geeft ons ook een kijkje achter de Olympische schermen. Veel leesplezier

Laatste poulewedstrijd tegen de Egyptische Faiza Mahmoud leverde een zuivere 3-0 overwinning op. Had achteraf geen invloed op einduitslag in de poule, Kelly was al zeker van de eerste plaats ongeacht de uitslag van deze partij. Nog even terugkomen op de wedstrijd van de dag ervoor en met name het geweldige punt dat Kelly scoorde in aanwezigheid van de tv-camera’s. Dit stukje video is een enorme hit op FaceBook met (op dit moment) 728 reacties, 6.600 keer gedeeld, 15.000 likes en 545.000 weergaven op de site van de Paragames.

Daarom een mooie foto gedeeld van de de (Nederlandse) Para Media Groep van eergisteren. Vandaag de halve finale tegen de Canadese Stephanie Chan, een speelster met Chinese roots. Uit ervaring weet Kelly dat de halve finale altijd extra druk geeft met in het achterhoofd nog een nipte nederlaag in Beijing en een krappe overwinning in Londen. Ze is er klaar voor, maar het moet vandaag allemaal wel fysiek, technisch en mentaal kloppen.

Met de Olympische media-ervaringen in Rio nog vers in het geheugen, wil ik met de lezers onze ervaringen ook zeker delen. Met onze Europese bril geven we graag af op het organisatietalent van Brazilië en inderdaad zijn er wel wat verbeterpunten te noteren. Maar van het enthousiasme, de hulpvaardigheid en emotionele beleving van alle Braziliaanse vrijwilligers tijdens deze Paralympics kunnen wij nog heel veel leren. Ondanks hun mindere beheersing van de Engelse taal, staan ze altijd voor alle gasten klaar en is niets hun teveel!

Ook op het gebied van verkeer kunnen wij Nederlanders en Europeanen nog veel leren van Brazilië. Rechts én links inhalen bevordert de doorstroming net als het gebruik van vijf rijen auto’s breed op een weg met drie rijstroken. Nee, aan inventiviteit ontbreekt het de Brazilianen niet. Verder heerst er hier in Rio een bijzonder relaxte sfeer, waarin geen enkele Braziliaan zich druk lijkt te maken. Weet niet of het wetenschappelijk onderbouwd kan worden, maar ik ben ervan overtuigd dat het aantal hartaanvallen in Nederland en Europa procentueel een veelvoud is van diezelfde aandoening in Brazilië.

Kortom, we hebben het hier fantastisch naar onze zin maar morgenmiddag (zondag)  rond 14.00 uur lokale tijd zitten we toch weer enigszins gespannen naar Kelly te kijken, want we blijven tenslotte die eigenaardige Hollanders.

Greetz,
Sjaak

Foto: Mathilde Dusol Fotografie/ Jurjen Engelsman

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen