Raad over opvang vluchtelingen: ‘Neem signalen van omwonenden serieus’

Foto:

De gemeenteraad vindt het prima als broederhuis Glorieux aan de Triangellaangeschikt gemaakt wordt voor de opvang van zo’n 100 vluchtelingen. Wel drong de raad erop aan dat serieus geluisterd wordt naar de signalen die omwonenden vorige week tijdens twee inloopavonden afgegeven hebben. Dat is de boodschap die de raad het College van B&W gisteren meegaf. Veel omwonenden zijn bezorgd over de veiligheid en de verkeersafwikkeling. Maar vooral de concentratie van 100 vluchtelingen op één plek baart de omwonenden zorgen.

Spreiding beter voor integratie
Voor een volle publieke tribune bracht Germaine Portier de gevoelens en emoties van omwonenden over. ‘Dit voorstel is anders dan wij verwacht hadden. Eerst was sprake van spreiding en nu is ineens gekozen voor centralisatie. Waarom? 100 vluchtelingen op een plaats is niet bevorderlijk voor de integratie. Spreiding leidt tot snellere integratie. Je kunt 100 vluchtelingen ook opsplitsen in 10 x 10 bijvoorbeeld. Kijk alstublieft ook naar andere mogelijkheden in Dongen en zorg ervoor dat de mensen direct een definitieve woning krijgen. Dan kan direct gestart worden met de integratie. ‘Statushouders ja, centralisatie nee’, zo verwoordde zij de mening van omwonenden.

Voldongen feit?
martin1Haar betoog kreeg veel bijval en sympathie van de raadsfracties, maar leidde niet tot een ander standpunt. De raad zag ook eigenlijk niet zo snel andere mogelijkheden. Martin Montens van het Democratisch Podium was hier het meest reëel in. ‘Er wordt hier gesproken over een onderzoek naar de mogelijkheden van het broederhuis, maar volgens mij is er helemaal geen alternatief. Ik denk dat wij hier te maken hebben met een voldongen feit’, zo concludeerde hij. Montens was ook niet echt blij met de gang van zaken. ‘Natuurlijk is verandering noodzakelijk, maar waarom moet dat nu ineens met stoom en kokend water. Vorige week is het plan gepresenteerd en nu moeten we al beslissen. Veel mensen zitten met vragen. Ik had liever meer tijd gehad om naar betere alternatieven te zoeken, maar de provincie voert de druk wel erg op, moet ik zeggen.’

Verouderd pand
Zorgen waren er bij sommige fracties ook over de bouwkundige staat van Glorieux. René Jansen van de Volkspartij Dongen sprak hardop zijn twijfel uit over de geschiktheid van het pand. ‘Het is inderdaad wel een verouderd pand en er moet heel wat aan gebeuren, maar als de eigenaar van het pand, woningcorporatie Leystromen, zegt dat het kan, dan gaan we ermee door. De verbouwing gaat op kosten van Leystromen, die daarvoor weer geld krijgt van het Rijk’, zo schetste wethouder Van Beers de stand van zaken.

Goede begeleiding
Alle fracties drongen nadrukkelijk aan op een goede begeleiding van de vluchtelingen, maar zeker ook van de omwonenden. ‘Er zijn veel zorgen bij de omwonenden over de veiligheid en het veiligheidsgevoel. Pak die signalen alsjeblieft serieus op, zo benadrukte VVD-woordvoerder Pieter Brooijmans.  Annemarie van Eenennaam van het CDA was het met de inspreekster eens dat concentratie van vluchtelingen op een plek de integratie bemoeilijkt. ‘Kunnen we daar geen extra maatregelen voor treffen zodat de integratie beter verloopt’, zo stelde zij voor.

Behoud sociale huurwoningen
De raad toonde zich verder bezorgd over de verkeersafwikkeling, met name omdat het broederhuis alleen via de Triangellaan ontsloten wordt. Vragen waren er ook over behoud van sociale huurwoningen voor de huidige woningzoekenden. ‘Mensen die nu al ingeschreven staan moeten ook gewoon een woning kunnen krijgen’, was de boodschap.
De komende tijd zal woningcorporatie Casade versneld woningen bouwen om de statushouders te huisvesten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen