Column Peter Verschure: ‘Werk aan de (tuin)winkel’

Foto:

Peter en Elly Verschure zijn eigenaar van de beroemdste tuin van Dongen (en misschien wel van Nederland) aan de Groenstraat. De belevenissen in deze tuin zijn al meer dan een jaar veelvuldig te zien en te horen geweest op radio en televisie waarbij Peter zijn passie voor alles wat de natuur voortbrengt op een aanstekelijke manier presenteert. In de tuin hangen ook diverse webcams die ervoor zorgen dat deze belevenissen 24 uur per dag live te volgen zijn via de website van ‘Beleef de Lente’. Peter schrijft in zijn column over zijn ervaringen in zijn eigen tuin en natuurlijk geeft hij als specialist zo nu en dan ook nuttige tuintips.

Werk aan de (tuin)winkel

Ieder seizoen brengt haar  speciale genietmomenten maar ook haar onderhoudsmomenten. En als elf en twaalf juni de open tuin dagen in dongen zijn moet onze tuin er toch een beetje verzorgd en vooral veilig bij liggen is de bedoeling. Dus de messen worden geslepen………. ik bedoel dan de messen van de grasmaaier, de heggenschaar, de snoeischaar enz. De beuken hagen, totaal ongeveer 160 meter lang, zijn toe aan een frisse knipbeurt……… dat houdt me wel even van de straat. En de 90 meter laurierstruiken zijn ook rijp voor de heggenschaar, maar de zin om eraan te beginnen moet bij mij nog rijpen………..

Als daarna de 80 buxusstruiken aan de beurt zijn ben ik blij dat er een motortje op de schaar gemonteerd zit. Ik denk nog maar even niet aan de taxus en coniferen en andere struiken die met te lange takken naar me staan te zwaaien, zo van wanneer zijn wij aan de beurt. Trouwens die taxus toppen komen ze via de taxustaxi gratis ophalen om er taxol voor kanker bestrijding uit te halen, dus als u ook mee wilt doen 06-25268877.

Als straks het gazon geschoren is en ik de paden veilig en begaanbaar heb gemaakt is het waarschijnlijk overbodig te vermelden dat u toch op eigen risico een bezoek aan onze tuin brengt. Want onze vijvers zijn gevuld met kletsnat grondwater en bewoond door waterdieren groene kikkers die luidruchtig (k)waken en ander gespuis. Het risico dat jonge uilen spreeuwen of spechten tijdens het overvliegen een souvenirtje op uw zondagse kleren achterlaten is ook aanwezig.

Maar dat indianendorp van onze kleinkinderen is totaal ongevaarlijk of het moet zijn dat ze spontaan de stookpot aansteken, dan durf ik er mijn hand niet voor in het vuur te steken. Onze blokhut heb ik speciaal van een nieuwe trap voorzien; omdat de vorige 2 treden miste; wat soms zielige kleinkinderen opleverde……….. Ik heb er nog steeds spijt van dat ik de kabelbaan vanuit de oude eik op 6 meter hoogte zo schuin dus ook zo snel naar beneden heb laten aflopen. Ik had gehoopt op veel wow’s maar het werden meer oe’s en auw’s met als resultaat broeken met veel zand en groene strepen. Maar als je valt,… ben je verzekerd……… alleen de laatste meter is voor eigen risico.

Voor creatieve mensen heeft Willy Koenen een prachtige expositie van bomen creaties en schilderijen opgesteld in en rond het atelier, die ook zeker het bewonderen waard zijn. In ons dierenweitje lopen alle dieren los, dus onze scharrelkippen scharrelen er met de haan flink op los, de jonge lammetjes zijn schaapsmak alleen onze 8 geiten maken weleens een bokkensprong. Ik heb onze lieve kleinkinderen beleefd gevraagd of ze a.u.b. bereid waren om kinderen op onze pony te laten rijden, en of ze die dan zouden willen begeleiden.

Hun antwoord was opa wat brengt het op??…… Even veel als wat ik van jullie altijd kreeg…… toen bleef het stil. Maar u kunt ook gewoon rustig rondkijken of genieten en rusten op een van de vele bankjes die in de tuin staan of luisteren naar de vogels en kijken via de vele camera’s in een van de 40 nestkastjes van onder andere uilen en ijsvogeltjes. Dus dat eigen risico voor u valt wel mee, want met al die camera’s van ‘’beleef de lente’’ op ons erf zijn we waarschijnlijk de best beveiligde tuin van Dongen.

U bent dus welkom op 11 en 12 juni.

Groeten uit de groenstraat

Peter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen