‘Spaanders’ over de Centrumontwikkeling in Dongen

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

‘Spaanders’ is een column waarin Dongenaar Henk Spaan zijn visie geeft op actuele Dongense zaken, de lokale politieke processen en al wat verder afkomt op de bewoners van de gemeente Dongen. Prikkelend en altijd op zoek naar het hoe en waarom van zaken. Henk Spaan (67) heeft 40 jaar overheidservaring, waarvan gedurende meer dan 27 jaar als gemeentesecretaris. Op dit moment houdt hij zich vooral bezig met managementadvisering en coaching.

De Centrumontwikkeling in Dongen

Onlangs stond in De Stem een artikel over de verkoop van de woon- en winkelcomplexen aan Het Looiersplein en in de omgeving daarvan. Uit het artikel blijkt dat de investeerders het winkelcentrum willen verbeteren en vernieuwen.
“Eindelijk!!!!” moet je zeggen.

Wethouder van Beek merkte ook terecht op dat je aan de huidige gebouwen ziet dat de vorige eigenaren er niet meer in investeerden. Je kunt nooit vooraf zeggen of een goede opknapbeurt ook tot meer bezoekers en dus meer omzet voor de betreffende bedrijven zal leiden. In zijn algemeenheid is wel gebleken, dat een mooi, goed ingericht winkelcentrum in elk geval tot meer bezoekers leidt.

Daarbij moeten we ons wel realiseren dat Dongen niet, zoals de grotere steden in de omgeving, een echte streekfunctie heeft. Dat betekent dat het winkelcentrum ook vooral gericht zal moeten zijn op de inwoners van Dongen. De aantrekkende werking van de grote steden, kun je in veel opzichten toch niet tegenhouden. Met een goed centrum en een goed en gevarieerd winkelaanbod houd je wel zoveel mogelijk mensen in Dongen. Wat ik in dit verband heel goed vind, is dat je eigenlijk alles wat je nodig hebt, in Dongen kunt kopen: van auto’s tot zaagmachines en van aardappelen tot zuivelproducten en alles wat daar maar tussenin zit.

Uiteraard zitten niet alle winkels echt in het centrum of in de straten in de directe omgeving van het centrum. Toch is het centrum letterlijk en figuurlijk de kern van onze gemeente. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je er alles aan doet om het op een zo hoog mogelijk kwaliteitsniveau te brengen.
In dat verband ben ik blij met de plannen om in 2016 Looiersplein, Tramstraat en Sint Josephstraat te herinrichten.

Samen met een nieuwe eigenaar van de aangegeven panden, ligt hier een enorme kans voor de gemeente om echt goede stappen te zetten bij het maken en in stand houden van een kwalitatief hoogwaardig winkelcentrum. Een winkelcentrum waar je goed kunt kopen, maar ook goed kunt verblijven. Misschien kan er hier of daar nog wel een leuk terras bij. Als je nou toch aan het herinrichten bent…

Wat ik wel jammer vond in het artikel is de toch wat defensieve houding van de gemeente; althans daar lijkt het op.
De uitspraak dat de wethouder zich geen zorgen maakt dat de nieuwe eigenaar in de weg gaat lopen, vind ik niet goed. Ik denk dat het uitgangspunt van de gemeente moet zijn dat het traject samen met de nieuwe eigenaar, de winkeliers, de bewoners van de diverse appartementen en de inwoners van Dongen, gelopen gaat worden. Als je samen loopt en dat goed doet, loop je elkaar niet in de weg.

Ook de opmerking dat wanneer de eigenaren op hun terrein aanpassingen willen doen, de gemeente daar wettelijk gezien, geen zeggenschap over heeft, vind ik defensief. Formeel juridisch is de uitspraak tot op zekere hoogte wel waar, maar de gemeente zal in veel gevallen toch vergunningen moeten afgeven of toestemming geven. Wat dat betreft heeft de gemeente op dat vlak meer invloed dan gesuggereerd wordt.

Wat ik echter veelbelangrijker vind, in het verlengde van mijn eerste opmerking over samen optrekken, is dat de gemeente ervoor moet zorgen dat eigenaren zodanige aanpassingen aan panden gaan doen dat de maatregelen van de gemeente, worden versterkt. En het omgekeerde moet evenzeer gelden. Samenwerken is samen sterker zijn dan alleen. Het zou niet goed zijn als de ontwikkelingen die de nieuwe eigenaar wil en de wensen van de gemeente niet op elkaar zouden aansluiten. Het is nadrukkelijk in ieders belang dat dit wel gebeurt. Niet alleen in het belang van de direct betrokkenen, maar in het belang van ons allemaal als inwoners van Dongen.

Ik hoop echt dat de gemeente niet te afwachtend zal zijn, maar actief in overleg gaat met alle betrokkenen. Daarbij ruimte latend voor allerlei initiatieven en de mogelijkheden deze in te passen in de gemeentelijke plannen. Het zou verstandig zijn om daar ook een goede stedenbouwkundige bij te betrekken om alle ruimtelijke en inrichtingsmogelijkheden optimaal te benutten. Uiteraard geldt dat wat niet kan, ook echt niet kan. Daar moet je duidelijk in zijn. Dat betekent dat de gemeente op de eerste plaats goed alle randvoorwaarden en kaders in beeld moet brengen. Daar binnen zijn dan herinrichting en andere verbeteringen mogelijk.
Na vaststelling van de kaders en randvoorwaarden moet de gemeente een krachtige regie over het proces gaan voeren. Alle betrokkenen moeten binnen de kaders en de randvoorwaarden alle mogelijkheden krijgen, die er zijn. Dat vraagt van de kant van de gemeente beslissingen op hoofdlijnen en het overlaten van details aan anderen. Wel moet bewaakt worden dat men niet buiten de kaders gaat. Als het goed is, is de gemeente ingericht op deze regierol.

Ik wens de gemeente hier heel veel succes mee. Dongen is toe aan een nieuw ingericht en modern centrum.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen