Tevredenheid overheerst over huishoudboekje gemeente

Foto: CC0/Public Domain

De gemeenteraad is over het algemeen redelijk tevreden over de begroting voor het jaar 2016. Die tevredenheid komt dan vooral voor rekening van de coalitiepartijen VVD, PvdA en Volkspartij Dongen. De oppositiepartijen CDA en Democratisch Podium bleven op met name de financiële positie van de gemeente nogal sceptisch en bezorgd. Toch ziet het er naar uit dat er volgende week bij de afronding van de begrotingsbehandeling niet echt harde noten gekraakt zullen worden. Tevredenheid overheerst.

Schouderklopje
VVD en Volkspartij Dongen spraken van een solide financiële positie. ‘Het huishoudboekje is weer op orde en het afgelopen jaar is hard gewerkt aan het herstel van de financiële positie’, aldus VVD-woordvoerder Pieter Brooijmans. Hij erkende overigens onmiddellijk dat de schuldenpositie van de gemeente nog niet florissant is. ‘Daar moeten we echt aan gaan werken’, zo vond de VVD-voorman.

Ook René Janssen van e Volkspartij gaf het college een schouderklopje. ‘Vorig jaar moesten we bezuinigen, nu kondigen we nieuwe kansen aan.’ De coalitie roemde ook vooral het feit dat er ruimte is voor nieuw beleid. De PvdA vond met name de verruiming van het minimabeleid een grote opsteker en was ook erg blij met een onderzoek naar de herinvoering van het schoolzwemmen. ‘Gefeliciteerd met deze begroting. Hij is solide en toch ondernemend. Op naar een sociaal 2016’, sprak fractievoorzitter Eline van Boxtel optimistisch.

Twee gezichten
Het CDA en Democratisch Podium waren iets meer terughoudend. ‘Dit is een begroting met twee gezichten ‘, vond Martin Montens van het Democratisch Podium. ‘ Omdat de begroting voor 2016 sluitend is en er ruimte is voor nieuw beleid lijkt het allemaal wat zonniger dan het is. Maar zeker voor de jaren na 2016 zien wij een fors aantal financiële risico’s. Die hebben wij scherp op het netvlies. Door de te zonnige blik op de begroting voor 2016, is het dunne ijs waarop het college zich begeeft misschien niet zo goed zichtbaar.’

Het CDA sprak van een ‘kwetsbare begroting ‘. De begroting is sluitend, maar is hij niet te rooskleurig? De rek is er uit. Er zijn grote onzekerheden die financiële gevolgen kunnen hebben, zo stelde CDA-woordvoerder André Vonk bezorgd vast. Hij noemde de Beljaart, waar de problemen nog steeds voortduren, de magere post voor onvoorziene uitgaven en het MFA. Bij de MFA zijn nog veel te veel nadr te bepalen risico’s in beeld gekomen. Wij willen daar inzicht in, zodat we die zonodig in de begroting kunnen opnemen’, aldus Vonk.

Dongen meer op kaart zetten
De raad vond ook dat het College zich wel wat meer in mag spannen om Dongen regionaal op de kaart te zetten. ‘Dongen springt er niet echt uit in de regio’, zo constateerde VPD-fractievoorzitter René Janssen. En ook het CDA constateerde een te tamme houding. ‘Wij hebben onvoldoende invloed en grip op regionale samenwerking. We mogen dan wel onze mening geven, maar daarna gebeurt er eigenlijk niets meer. Dongen moet zich veel meer op de kaart zetten en met concrete actiepunten of thema’s komen’ zo betoogde Annemarie van Eenennaam. Iets waar ook de VVD het van harte mee eens was.

‘Dongen valt een beetje weg tussen het geweld van Tilbug en Waalwijk. Alle gemeenten hebben een economisch speerpunt, alleen wij komen nauwelijks op die agenda voor. Op het gebied van toerisme worden de kansen van Dongen ook onvoldoende uitgespeeld. Daar liggen nog veel meer mogelijkheden. We mogen sowieso wel meer ambities hebben op economisch gebied, dat is goed voor de positie van bedrijven en de werkgelegenheid’, vond Pieter Brooijmans.
De CDA-fractie wilde graag al een stap verder gaan en pleitte voor het opzetten van een lobby die specifieke Dongense zaken gaat behartigen in de verschillende regionale samenwerkingsverbanden. Een suggestie die op de instemming van VVD, DP en VPD kon rekenen.

Donderdag 12 november wordt de behandeling van de begroting voortgezet.

door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen