Blinde Marinda Wijnen uit Dongen beklimt Kilimanjaro

Foto: Bartimeus

Haar visuele beperking compenseert ze met een prachtige zangstem die ze verder ontwikkelde tijdens een succesvolle studie op de Herman Brood academie. Marinda (23) uit Dongen die kort na haar geboorte blind werd toen ze per ongeluk teveel zuurstof kreeg toegediend gaat een avontuur niet uit de weg. Samen met vijf teamgenoten, allen blind of slechtziend, ging zij een uitdaging aan die door vriend en vijand voor onmogelijk werd gehouden: de beklimming van de 5895 meter hoge Kilimanjaro. Het werd een tocht waarbij iedereen z’n mentale en fysieke grenzen bereikte… en overschreed.

Onder de titel Blind Naar De Top zendt RTL5 dit najaar een verslag uit van deze beklimming. We volgen in drie afleveringen de belevenissen van Daan, Marinda, Petra, Suleima, Ramona en Patrick op de flanken van de Kilimanjaro. Ze worden vergezeld door presentatoren Lieke van Lexmond, Dennis Weening en expeditieleider Wilco van Rooijen, de eerste Nederlandse bergbeklimmer die zonder extra zuurstof de Mount Everest beklom. Tijdens de tocht zijn Lieke en Dennis geblinddoekt, uit solidariteit met de deelnemers én om te ervaren hoe het is om zonder iets te zien een berg te beklimmen.

marinda2

Samen laten zien dat er méér kan
Het programma Blind Naar De Top is gemaakt op initiatief van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. Deze goededoelenorganisatie streeft ernaar dat mensen met een visuele beperking (blind, slechtziend, meervoudig beperkt) zo volwaardig mogelijk kunnen meedraaien in de maatschappij en hun talenten kunnen ontwikkelen. Mensen die kunnen zien, denken bij mensen die blind of slechtziend zijn meestal aan de dingen die ze níet kunnen. De missie van het programma en van Bartiméus Sonneheerdt is om te laten zien dat mensen met een visuele beperking juist wél heel veel kunnen. Met het programma Blind Naar De Top wil Bartiméus Sonneheerdt in hun jubileumjaar op spectaculaire wijze laten zien dat een visuele beperking geen bezwaar hoeft te zijn om grote dromen na te jagen en grote uitdagingen aan te gaan.

marinda3

Over Vereniging Bartiméus Sonneheerdt
Al 100 jaar maakt de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt (VBS) zich sterk om met innovatieve projecten mensen die blind of slechtziend zijn, jong en oud, zo volwaardig mogelijk mee te laten draaien in de maatschappij. Projecten die de zelfredzaamheid en participatie verbeteren en zorgen voor meer onderlinge verbinding tussen ziende en niet-ziende mensen.

Marinda bij RTL Late Night
De eerste aflevering van Blind Naar De Top wordt uitgezonden op woensdag 11 november vanaf 21.30 uur op RTL 5. De volgende afleveringen zijn te zien op 18 en 25 november. Vanavond (vrijdag 6 november) zit Marinda aan tafel bij Humberto Tan van RTL Late Night, samen met Lieke van Lexmond en haar teamgenoten met wie ze de Kilimanjaro beklommen heeft.

 

Reacties