Nieuwe peuteropvang per 1 januari 2016 in gemeente Dongen

Foto: CC0/Public Domain

Per 1 januari 2016 bieden drie partijen, op vijf locaties, een nieuwe vorm van gesubsidieerde peuteropvang aan in de gemeente Dongen. Met dat aanbod is voor alle peuters uit de gemeente Dongen peuteropvang beschikbaar, ongeacht het inkomen van de ouder(s).

“Op basis van de Wet OKE is de gemeente Dongen wettelijk verplicht de voorzieningen, peuterspeelzaalwerk en kinderopvang, te harmoniseren. Daartoe hebben we een lokaal harmonisatieplan opgesteld en zijn we in nauw overleg met betrokken partijen gekomen tot deze nieuwe vorm van peuteropvang. Met deze nieuwe vorm kunnen we voor ouders met een laag (of geen inkomen) peuteropvang blijven subsidiëren. Terwijl werkende ouders met ingang van 1 januari 2016 gebruik kunnen maken van de kinderopvangtoeslag via de Belastingdienst”, aldus wethouder Bea van Beers.

Locaties
Ouders van peuters kunnen hun kind vanaf 1 januari brengen bij de peuteropvang van onderstaande aanbieders.
– Toverdroom, Prinsenstraat 1, ‘s Gravenmoer
– Petito’s, Wilhelminastraat 78, Dongen
– KID, Glorieux 5 te Dongen
– KID, Schoolstraat 2, Dongen
– KID, Vaartweg 87a, Dongen Vaart

Kosten voor ouders
De uurprijs voor de nieuwe vorm van peuteropvang wordt bepaald door de aanbieders en kan per aanbieder verschillen. Ouders gaan een inkomensafhankelijke eigen bijdrage betalen.
– Voor ouders met een belastbaar inkomen lager dan € 50.000 betekent dit een verlaging van de eigen bijdrage.
– Ouders die in aanmerking komen voor Kinderopvangtoeslag betalen de volledige uurprijs aan de aanbieder en krijgen via de Kinderopvangtoeslag een groot deel van die kosten terug. Ouders moeten zelf die Kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Hoe hoog die toeslag is hangt af van het inkomen van de ouders en van de uurprijs van de aanbieder.
– Ouders die geen Kinderopvangtoeslag kunnen krijgen, betalen aan de aanbieder een ouderbijdrage die ook afhangt van het inkomen en de uurprijs.

Vroeg en voorschoolse educatie
Het nieuwe peuteropvangaanbod is, net als het peuterspeelzaalwerk, erop gericht om de peuters voor te bereiden op de basisschool. Aan de hand van Vroeg en voorschoolse educatie (VVE) werken de lokale kinderopvangaanbieders ontwikkelingsgericht. Daarnaast wordt er opvoedingsondersteuning geboden aan de ouders. Zowel in de vorm van advisering als voorlichting.

Kwaliteit van de peuteropvang
Alle vanaf 1 januari 2016 gesubsidieerde peuteropvangaanbieders in Dongen werken met een erkend VVE-programma. Met dat programma is gestructureerde aandacht voor de ontwikkeling van de kinderen gewaarborgd. De aanbieders moeten voldoen aan alle wettelijke eisen voor kinderopvang. Zij worden gecontroleerd door de onafhankelijke Inspectie Kinderopvang van de GGD. Belangrijke aspecten van die kwaliteit zijn:
– 1 pedagogisch medewerker op 1-8 kinderen, 2 pedagogisch medewerkers op 9-16 kinderen.
– Een pedagogisch medewerker is altijd een gekwalificeerd medewerker die voldoet aan de wettelijke opleidingseisen en daarnaast beschikt over een VVE certificaat.
– Het kind komt in een vaste groep met vaste pedagogisch medewerkers.
– De combinatie met Kinderopvangkinderen wordt alleen gemaakt als zonder die combinatie geen peuteropvang mogelijk is. Dit is het geval wanneer het aantal kinderen structureel minder dan 8 is.

Meer informatie
Binnenkort verschijnt een brochure, uitgegeven door de drie aanbieders in samenwerking met de gemeente Dongen, met daarin meer specifieke informatie en tarieven. Deze folder wordt beschikbaar gesteld aan de ouders van kinderen die op dit moment naar het Peuterspeelzaalwerk gaan én aan ouders van toekomstige peuters.

Petite
Eerder deze week startte de ouderraad van de Stichting Peuterseelzalen een petitie voor behoud van het Peuterspeelzaalwerk in de huidige vorm. “De ouderraad SPD vindt dat de peuterspeelzaal moet blijven, de huidige leidsters niet op straat mogen staan en dat peuterspeelzaalwerk absoluut geen peuteropvang is” aldus ouderraad voorzitter David Kunst. Verwacht wordt dat betrokkenen vanavond tijdens de raadsvergadering massaal aanwezig zullen zijn om dit standpunt kenbaar te maken aan de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen