“Geen verband tussen toename mishandelingen en drugs”

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

De toename van het aantal bedreigingen en mishandelingen in Dongen heeft niets te maken met activiteiten in het drugsmilieu. De stijging komt bijna helemaal voor rekening van bedreigingen en mishandelingen in de huiselijke en relationele sfeer. Dat antwoordde burgemeester Starmans op vragen van de VVD. De partij maakt zich zorgen over de stijging van onze gemeente op de ranglijst van de notionale misdaadmeter. Dongen had daar de twijfelachtige eer om te stijgen van plaats 263 naar 152.

‘De inbraak in huizen is afgenomen, maar inbraak in auto’s garages en schuren juist weer niet. Per saldo is er dus niet echt veel verbeterd. Maar onze grootste zorg gaat uit naar de forse toename van bedreiging en mishandeling met 50%. Zulke misdrijven zijn zeer ingrijpend voor de slachtoffers. Bij onze buurgemeenten is dit niet het geval of is de stijging minder groot’, zo constateerde VVD-woordvoerder Pieter Brooijmans bezorgd.

Burgemeester Starmans was uiteraard niet blij met deze ontwikkeling, maar kon verder ook niet echt veel doen. ‘Laat ik voorop stellen dat wij veiligheid heel hoog op onze agenda hebben. Op veel gebieden scoort Dongen goed, maar bedreiging en mishandeling is inderdaad gestegen. In 2013 kregen we daar nog 90 meldingen van, in 2014 waren dat er al 118. We denken dat die stijging ook te maken heeft met de mogelijkheid om misdaad anoniem te melden en de bereidheid van mensen om überhaupt te melden. We hebben bij de politie navraag gedaan, maar er was geen relatie met drugs te ontdekken. Huiselijk geweld speelt zich af achter de voordeur en dat is voor ons natuurlijk ook moeiljk te voorkomen.’

Lees ook: Dongen stijgt ruim 100 plaatsen op Misdaadmeter AD

door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen