De burgemeester geeft antwoord….

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

Enkele weken geleden werden de bezoekers van dongen.nieuws.nl in de gelegenheid gesteld om één of meedere vragen te stellen aan Marina Starmans, de nieuwe burgemeester van Dongen. We kregen vragen binnen over allerlei onderwerpen varierend van het lievelingseten van onze burgemeester tot vragen over gevoelige kwesties als het MFA, de Beljaart en het verkeer in Dongen.

Inmiddels zijn alle vragen beantwoord, waarvoor wij de burgemeester van harte bedanken. Zoals beloofd gaat Mevrouw Starmans bij één vragensteller langs om de vragen persoonlijk te beantwoorden. Wie dat is leest u hieronder.

De antwoorden vindt u dik gedrukt onder de vragen

————————————————————————————————————————————————
Beste Burgemeester, geachte mevrouw Starmans-Geleijns,

U heeft als wethouder al een tijdje mogen proeven aan Dongen en nu als burgemeester “het echte werk” als kapitein op het schip in de deze mooie gemeente Dongen, die bruist van het verenigingsleven. Wat is het dan toch jammer dat een MFA al vele jaren een blok aan het been is van de Gemeente, het stapelt zich op…. En het einde is nog niet in zicht! Hoe staat u hier in als kersverse burgmeester, wat is uw persoonlijke mening? Zou het financiële risico van de exploitatie van het MFA niet beter gedragen kunnen worden door een Dongense horecaondernemer ipv Stichting Donckhuys? Ik hoor graag van u of ik persoonlijk antwoord zou kunnen krijgen op bovenstaande vragen, die menig Dongenaar erg bezig houdt.

Met vriendelijk groeten
Peter Verharen

Beste Peter Verharen,

Goed te horen dat je warme gevoelens hebt voor onze mooie gemeente. Inderdaad, Dongen bruist. Het is belangrijk dat we als gemeente ons geld uitgegeven aan de juiste zaken. Zeker in deze tijden, waarin we meer moeten doen met minder geld. De afgelopen bestuursperioden heeft er bij de verkiezingen een wisseling van de wacht plaatsgehad in college en gemeenteraad. Dat wil zeggen: alle politieke partijen hebben zowel in de oppositie als in de coalitie gezeten. Steeds was er unanieme steun voor een MFA. Steeds stond er in het coalitieakkoord: ons beleid moet zowel sociaal als financieel solide zijn. Dat zijn onze vaste pijlers. Het MFA raakt aan beide pijlers. Juist ook voor het verenigingsleven kan een multifunctionele accommodatie in het centrum van Dongen een meerwaarde hebben als het gaat om ontmoeting, evenementen, leefbaarheid. Hierbij is de gedachte dat het voor de gemeente juist financiële voordelen heeft om diverse partijen geconcentreerd in één gebouw onder te brengen in plaats van verspreid door Dongen, op meerdere locaties die allemaal investeringen en onderhoud behoeven.

Ja, je hebt gelijk als je zegt dat we de financiële risico’s vooraf goed in kaart moeten brengen om ervoor te zorgen dat we achteraf er geen spijt van krijgen. Dan gaat het niet alleen om de investering, juist ook de exploitatie moet je goed op orde hebben. Op dit moment wordt door de verantwoordelijk wethouders – de heren Panis en Van Beek – samen met de beoogde partners Theek 5, Donckhuys en Kunstpodium hard gewerkt aan de afronding van een haalbaarheidsonderzoek. De uitkomst van dit onderzoek wordt binnen enkele weken gepresenteerd aan het college, de gemeenteraad en aan de inwoners van Dongen. Ik kan daar op dit moment dus nog geen inhoudelijke mening over hebben.

PS: Leuke foto van je in het magazine ‘Aandeel in elkaar’ van de Rabobank Tilburg en omstreken, zoals deze afgelopen week is uitgegeven!

———————————————————————————————————————————————–

Hier de vragen die ik zou stellen:
Welke persoonlijke/bijzondere dingen staan er in je werkkamer? Hoe gaat de huizenjacht; welke wijkraad heeft straks een burgemeester onder zijn wijkbewoners? Bij welk Dongens evenement of Dongense vereniging zou je graag wel eens een keer vrijwilligerswerk willen doen? Wat is je lievelingsrecept en wil je het een keer in mijn keuken komen klaarmaken? Heb je al zin in de Soundmix Playbackshow op 17 april?

Groet
Judith Noordanus

Beste Judith Noordanus,

Wij kennen elkaar al wat langer, leuk dat je ook enkele vragen hebt ingestuurd! Op mijn werkkamer staan een bureau en een tafel waar ik gasten aan ontvang. Op de donkere muur daartegenover is heel mooi en groot geschilderd: Het Wapen van Dongen. Als accessoires: een bonzen beeld van De Looier én een exemplaar van het Donges Léesplangeske. En als mooie herinnering aan Son, de gemeente waar ik de laatste jaren met veel plezier heb gewoond: een krutje. Dat is een dennenappel. Dit is het symbool vanwege de vele dennenbossen in Son en Breugel. De carnavalsvereniging in Son heet De Krutjesrapers.

Wat de toekomst brengt , weet ik niet, maar op dit moment doe ik vrijwilligerswerk als coach van het hockeyteam van mijn dochter en ik ben actief als collectant voor het goede doel. Mijn lievelingsrecept is pasta met gamba’s. Graag wil ik van tijd tot tijd op huisbezoek bij onze inwoners, dus als jij er één wilt zijn, graag! Dan neem ik iets lekkers mee voor bij de koffie. En, jáááááááh, ik heb ontzettend veel zin in de playback show van vereniging Oriëntatie! Het is echt een eer en het schept plezier en genoegen om daar in de jury te mogen zitten!

————————————————————————————————————————————–

Beste Mevrouw Starmans,

Wanneer komde bij mèn thuis ut Dongens kwartetspel speule. Ik nodigde u daor tijdens de buitengewone raodsvergadering al veur uit, mar heb er niks mir van gehoord. Dus ik docht….ik stel da mar as vraog!

Groetjes
Sientje uit Dongen

Beste Sientje,
Jò zeetie! Ik zai nog nie zo goed in ut Dongens dialect, moar ik ben een echte Broabantse, dus ik hou wel van een bietje plat proate. Da zit onze volkscultuur, doar motten we trots op zein mee zijn alle. Die buitengewone raodsvergadering mee carnaval, was errug gezellug, vonde ok-nie? Doet-tie-e man van jou uit de road van elluf ok mée as we goan kwartet speule??

——————————————————————————————————————————————-

Vraag aan burgemeester Marina Starmans: “Wat heeft u over Dongen(aren) het meest verwonderd sinds u burgemeester bent van Dongen?

Vriendelijke groeten
Rick Dusée

Beste Rick Dusée,

Als ik me verwonder in Dongen, ’s Gravenmoer of Klein-Dongen-Vaart, dan is dat over positieve zaken. Ik zie, hoor en voel heel veel positieve energie. Onze inwoners zetten zich graag in voor van alles en nog wat. Of het nou een evenement is, of een goed doel, een sportclub of andere vereniging, de eigen woonomgeving, een activiteit op de school van de kinderen, een activiteit als mantelzorger: we doen het toch maar met zijn allen.

Niet voor niets zei ik bij mijn beëdiging als burgemeester: Terugkomen naar Dongen (na mijn periode als wethouder), voelt voor mij als een warm bad. De participatiesamenleving waar in Nederland zoveel over wordt geroepen, bestaat in Dongen, ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart al vele jaren.

————————————————————————————————————————————————

Burgemeester

Bent U het eens met de waarnemend burgemeester, dat er in het centrum meer terrassen zouden moeten zijn ? Wat gaat U hier aan doen ?? Vindt U dat men door moet gaan met het kosten verslindende project MFC door VPD ( Piet Panis )

Groet Ad van Dongen
Beste Ad van Dongen,

Het voorjaar is in volle gang! Een heerlijke tijd, de natuur ontwaakt, alles gaat weer groeien en bloeien en de zon heeft weer die heerlijke warme zonnestralen. Wat is er dan leuker om met familie, vrienden, bekenden, collega’s op een terras te gaan zitten en te genieten van elkaars gezelschap? En natuurlijk een lekker hapje en koel drankje! Ik ben blij met de mooie terrassen die we in onze gemeente al hebben. Maar inderdaad, op de mooie dagen zitten die snel vol. Het zijn de (horeca-) ondernemers die kunnen zorgen voor meer terrassen. Als gemeente kunnen we hen een handje helpen door te regisseren en faciliteren dat ons centrum aantrekkelijker wordt. Daar zijn we ook druk mee bezig.

Zoals je weet heeft de Hoge Ham afgelopen jaar een impuls gehad. Door er een autoluw gebied van te maken, willen we stimuleren dat de Hoge Ham vooral een verblijfsgebied is voor winkelend publiek. Dat biedt extra kansen voor terrassen. Op dit moment is een extern bureau bezig met het onderzoeken van de verkeerstromen in Dongen en het maken van een inventarisatie van de knelpunten. Begin juni wordt het rapport met aanbevelingen verwacht. De uitkomsten daarvan hebben we nodig om goed aan de slag te kunnen met de herinrichting van het Looiersplein. Er komt een werkgroep (met ook bewoners en ondernemers) die meedenkt en meewerkt aan een nieuw plein. Het stimuleren van elkaar ontmoeten op het plein, zal daarbij een belangrijk thema zijn. Dus het kan haast niet anders of het onderwerp ‘meer terrassen’ zal daarbij op de agenda staan.

Wat betreft je tweede vraag over het MFA: Géén één project mag een geld verslindend project zijn. Zoals ik hiervoor al heb geantwoord aan de eerste vragensteller: We verwachten op zeer korte termijn de uitkomsten van een haalbaarheidsonderzoek. Dan wordt duidelijk of we op een verantwoorde wijze (zowel qua concept als financieel) kunnen doorgaan met de realisatie van een MFA, zoals de raad heeft uitgesproken.

cammeleurnieuw

—————————————————————————————————————————————

Een vraag aan onze nieuwe burgemeester Mevr. Drs. Marina Starmans-Gelijns. Wat vind u van het huidige politieke beleid wat in Dongen gevoerd word. En dan bedoel ik, dat besluiten niet na gekomen en of uit gevoerd worden. Zoals bv : Sloop kerk voor nieuwbouw MFC, waar uiteindelijk woningen worden gebouwd. Het vervolg MFC wel sloop en nieuw bouw, of toch verbouwen. De zorg met name thuishulp, in een keer rigoureus stoppen met hulp en onze ouderen in de steek laten. Met als gevolg dat ook de helpende (alpha-hulpen) geen werk meer hebben, en niet inzichtelijk zijn als werkloze. De herinrichting Hoge Ham waar alle verkeer naar uiteindelijk naar de Tramstraat nabij de Boerbond moet. Waarbij toch wel gevaarlijke situaties ontstaan.
En het afsluiten van het ALDI terrein aan de kant van de Hoge Ham en het extra belasten van de Biezen.

Alles bij elkaar.

WE SPEKEN IETS AF MAAR WE DOEN WAT ONS HET BESTE UITKOMT.

Met vriendelijke groet/ With kind regards,
Evert Rutters

Beste Evert Rutters,

Helaas moet ik op basis van je vragen constateren, dat je ontevreden bent over de gang van zaken op een breed terrein. Je noemt voorbeelden die uiteenlopen van MFC tot huishoudelijke hulp en verkeer. Ik snap heel goed dat (persoonlijke) negatieve ervaringen kunnen leiden tot een negatief beeld over de politiek in zijn algemeenheid. Ik durf te stellen dat we in Dongen op een goede, oprechte en intensieve manier met elkaar samenwerken: college, raad, gemeentelijke organisatie, inwoners, ondernemers, verenigingen, partners etc. We hebben allerlei mechanismen (dorps- en wijkraden, adviesraad Wmo, oudercommissie Leerlingenvervoer, klankbordgroepen) om ervan verzekerd te zijn dat we voortdurend in dialoog zijn met elkaar. Want dan kun je van elkaar horen wat goed gaat en wat niet. Dan kun je van elkaar leren, verbeterpunten oppakken.

Natuurlijk gaat in onze gemeente niet alles (meteen) goed. Soms zijn er hele moeilijke problemen, of komen er (vanuit het rijk) nieuwe taken op ons af, zoals jeugdzorg. Dan is het zaak om juist in gesprek te gaan en te blijven met elkaar. Niemand in Dongen wil dat we onze ouderen in de steek laten, niemand in Dongen wil een toename van werklozen, niemand in Dongen wil gevaarlijke verkeerssituaties bij de Boerenbond. Dus gaan we ons sterk maken om daar verandering in aan te brengen. Daar hebben we ieders hulp bij nodig. In Dongen doen we dingen samen!

———————————————————————————————————————————————

Beste Burgemeester / Marina

Natuurlijk zijn de meeste Dongenaren wel nieuwsgiereg maar misschien te bescheiden om rechtstreeks naar jou hobby,s e.d. te vragen Ook jij heb recht op je privacy en eigen leven.Zeker wat jou mening en gezin betreft. Natuurlijk willen wij weten wat jullie hobby;s of favoriete bezigheden zijn. Toch heb ik wel een paar vraagjes. Hoe wil jij het liefste aangesproken worden als wij jou hier op straat tegen komen? In welk gedeelte van Dongen zou jij het liefst gaan wonen? Zou jij het leuk vinden om hier in Dongen eens gewoon lekker bij iemand op de koffie te gaan ( n’ lekker bakske te gaan drinken) zonder pers of fotograven erbij. Om dan gewoon eens lekker te kletsen over Dongen of dingen die er onder de bevolking leven . Ik wens je hier in Dongen in ieder geval heel veel geluk en gezondheid toe en hoop dat je het goed naar je zin heb .Wellicht komen wij elkaar nog eens tegen.

Groetjes
Ton Cloin
Beste Ton Cloin,

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: Vindt jij het goed als ik bij jou ‘een lekker bakse’ kom drinken? Dan zal ik iets lekkers meenemen voor bij de koffie of thee. Dan kunnen we op ons gemak de vragen doornemen die jij aan mij hebt gesteld. Wat is daarop je antwoord?

Als Dhr. Cloin ingaat op dit aanbod van de burgemeester zal hij de gelukkige zijn die persoonlijk antwoord krijgt op zijn vragen. Eén kanttekening: de inititiatiefnemers van deze vragenronden(dongen.nieuws.nl) zullen er, zoals aangegeven, bij zijn dus helemaal zonder pers of fotograaf zal  het niet verlopen.

—————————————————————————————————————————————————-

Beste burgemeester,

Dongen is in de Beljaart gestart met een fantastisch nieuw fenomeen (Beljaart buiten), een natuurlijke omgeving die niet alleen zorgt voor prachtige aankleding maar waar ook naar hartenlust gespeeld kan worden door de kinderen in een minder standaard omgeving. Tevens is de strook tussen de Bolkensteeg/Procureurweg en de Breedstraat wat mij betreft ook een schot in de roos. Deelt de burgemeester deze mening en is het plan ook om dit verder door te trekken in Dongen?

Hartelijke groet,
Niels Damen

Beste Niels Damen,

He-le-maal mee eens. De Beljaart Buiten en de Ecologische Verbindingszone (bij veel mensen bekend onder de naam EVZ) zijn inderdaad een schot in de roos. Kinderen kunnen in de Beljaart Buiten heerlijk spelen, op een manier die op weinig andere plaatsen in de regio kan. Zoveel ruimte, zoveel mooie combinaties van speeltoestellen en water, zand. De EVZ is een heerlijk langgerekt gebied van Tilburg tot aan ’s Gravenmoer waar je kunt wandelen, hardlopen, genieten van flora en fauna. Dit bijzondere project is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Waterschap Brabantse Delta. Reeds in mijn eerste weken als burgemeester had ik een afspraak met dijkgraaf Carla Moonen van het waterschap. Daarbij hebben natuurlijk ook gesproken over de toekomst en nieuwe kansen op samenwerking. De dijkgraaf en de burgemeester staan daar allebei heel positief en constructief in! Als er kansen zijn of komen, dan zullen we die samen goed gaan onderzoeken.

————————————————————————————————————————————————

Beste burgemeester,

Hoe komen wij de bewoners van de beljaart van die dure leverancier NUON af we betalen ons blauw en hebben geen andere keuze

Met vriendelijke groetRia van Wijk

Beste Ria van Wijk,

Dit is een zeer actuele vraag. Nuon heeft besloten om de warmtelevering in Beljaart Fase 1 per 1 april over te dragen aan Greenspread Warmte. Afgelopen donderdag heeft Greenspread daarover in de Cammeleur een informatieavond gehouden voor de bewoners. Daarbij waren ook aanwezig twee wethouders en een groot aantal raadsleden. We hebben onze reguliere raadsvergadering op die avond zelfs vervroegd, zodat wethouders en raad bij die avond aanwezig konden zijn. Op deze avond (waar u mogelijk zelf ook bij was) zijn door de bewoners veel vragen gesteld en opmerkingen geplaatst. Greenspread gaat daarmee aan de slag. Wij hebben als gemeente een afspraak ingepland met de bewonerscommissie van de Beljaart Fase 1. Samen blijven we het proces (overdracht Nuon aan Greenspread) kritisch volgen. Via de bewonerscommissie en diverse communicatiemiddelen (bewonersbrief, informatiekrant, lokale media) zullen wij iedereen op de hoogte houden van nieuwe stappen en ontwikkelingen.

energiemeter

——————————————————————————————————————————————————-

Ik heb wel enkele vragen aan de Burgemeester,

Wat vind de Burgemeester ervan om een referendum te houden onder alle Dongenaren w.b.t. het de nieuw bouwen van een MFA . En of  zij ook de columns van Henk Spaan leest op dongen.nieuws.nl wat zijn visie is over de MFA.

Groeten
Leo van den Noort

Beste Leo van den Noort,

Dongen kent een referendumverordening, dus het is mogelijk om een referendum te organiseren. De raad heeft hiertoe besloten om juist de inwoners de mogelijkheid te geven hun stem te laten horen. Het zijn dus de inwoners van onze gemeente die een referendum kunnen aanvragen. De vraag of het verstandig is een referendum te organiseren over het realiseren van een MFA moet u dus niet aan mij vragen als de voorzitter van de gemeenteraad en het college , maar aan uw buren, vrienden, kennissen en mede-Dongenaren.
Het houden van een referendum is wel gebonden aan diverse voorwaarden. Deze zijn vastgelegd in de referendum verordening. De hele verordening is terug te vinden op www.overheid.nl, met de zoekopdracht ‘referendumverordening Dongen’. In het kort komt het hierop neer:

Wanneer inwoners het oneens zijn met een voorgesteld raadsbesluit, dan kan een verzoek tot referendum worden ingediend. Dat moet door een groep van 250 inwoners worden gedaan. Een referendumcommissie bekijkt dat verzoek en adviseert de gemeenteraad om het verzoek wel of niet in te willigen. Als de gemeenteraad het verzoek inwilligt, dan moeten er binnen zes weken 750 steunbetuigingen voor een referendum worden verzameld. Als deze 750 handtekeningen zijn verzameld, komt er definitief een referendum. De gemeente Dongen gaat het referendum organiseren. In het referendum wordt gevraagd of onze inwoners vóór of tegen het raadsbesluit zijn waar het referendum voor is aangevraagd.

In antwoord op de tweede vraag: Als burgemeester laat ik me graag inspireren door anderen. Gelukkig heeft onze gemeente een goed gevuld medialandschap, waarin diverse kranten en digitale media actief zijn. Zij geven de gedachten en gevoelens door van inwoners, instellingen, ondernemers, verenigingen, columnisten. Dat is voor mij een continue bron van informatie en inspiratie. Het antwoord is dus ja: ik lees en hoor veel!

————————————————————————————————————————————————-

Aan de burgemeester

Ik heb een vraagje. Op school zou er morgen Domino’s pizza voor school staan. Maar aangezien wij niet van het schoolplein afmogen gaat dat niet meer door. Mijn vraag: Waarom mogen wij niet van het schoolplein af in de pauze? Stel ik ben mijn eten vergeten en wil naar de jumbo gaan om daar eten te halen, moet ik een uur nablijven. De docenten zeggen dan dat je bij de catering eten moet halen. Maar het eten daar is niet echt wat ik wil eten s’middags en je kan er noggeneens pinnen. Ook is het veel duurder dan bij de jumbo bijvoorbeeld. Ook staat er een 20 min lange rij bij de catering, mijn pauze is dan verspilt aan wachten. Waarom mag ik niet van het plein af om bijvoorbeeld eten te halen? Het is toch mijn pauze en daarin mag ik toch zelf doen wat ik wil doen? Gr

Dion (leerling van Cambreur College Dongen)

Ps: Ik wens u een prettige tijd als nieuwe burgemeester van Dongen!

Beste Dion,

Waarom je niet van het schoolplein af mag: Dat is een vraag die je aan de school zou moeten stellen. Als burgemeester heb die regel niet gemaakt en kan daar dus ook geen antwoord op geven. Wat het eten betreft en de lange wachtrijen in de kantine: praat er met elkaar over op school. En wil je voordeliger uit zijn: Ga een dag eerder naar de supermarkt om je boodschappen te doen. En hou van tijd tot tijd thuis een lekkere pizza-avond en nodig vrienden en vriendinnen van school uit! Veel succes op school!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen