Verpletterende overwinning Volkspartij Dongen

De Volkspartij Dongen heeft tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag bijna 40% van de stemmen binnengehaald en komt met 9 zetels in de gemeenteraad. “Een ongelooflijk resultaat, we stijgen 5 zetels, ik ben er even helemaal stil van”, aldus lijsttrekker René Jansen. Nooit eerder behaalde een partij zoveel zetels in de Dongense gemeenteraad. Naast VPD was er ook winst voor het CDA, dat van vier naar vijf zetels gaat, en voor de Partij van de Arbeid (van 2 naar 3 zetels). De verliezers van deze verkiezingen zijn VVD (van 4 naar 3 zetels) en het DP (van 3 naar 1 zetel)

Er waren ook wat voorkeurstemmen te noteren waarmee Ad van Beek (VVD) en de 20-jarige Rob Huijben (CDA) een zetel in de raad mogen opeisen ten koste van hoger op de lijst geplaatste kandidaten. Huijben ,die een intensieve persoonlijke campagne gevoerd had, was er erg blij mee. Hij wordt het jongste gekozen raadslid ooit in Dongen. Bij Ad van Beek liggen de zaken wat anders. Hij is wethouderskandidaat voor de VVD en de vraag is of deze partij nu in de coalitie komt. Of hij zijn raadszetel zal opeisen als de Dongense VVD niet in de coalitie komt is niet bekend.
Lijsttrekker Martin Montens van het Democratisch Podium was, na alle commotie rondom het opstappen van Rien van Iersel uit de partij en de affaire rondom de vermeende ronselpraktijken niet ontevreden met de ene zetel die de partij nog heeft. “We hebben nog steeds het vertrouwen van 8% van de Dongense bevolking en gaan er keihard aan werken om dat vertrouwen  bij de andere Dongenaren die eerder op ons stemden terug te winnen “
De opkomst in Dongen was met 49% lager dan het landelijk gemiddelde. “Het is jammer, dat een groot deel het recht om te stemmen niet gebruikt” aldus burgemeester René van Diessen.
De verkiezingsavond in het gemeentehuis was lang maar drukbezocht en sfeervol. Tussen de diverse uitslagen door was er onder meer een optreden van Tom Mijnders die de politici haarfijn op alle gevoeligheden van de politiek wees. 
Zetelverdeling
Volkspartij Dongen                    9 zetels (2010: 4)
CDA                                                  5 zetels (2010: 4)
VVD                                                  3 zetels (2010: 4)
PvdA                                                3 zetels (2010: 2)
Democratisch Podium             1 zetel  (2010:  3)