Broederpad krijgt Broederbeeld 

Het Broederpad krijgt een Broederbeeld. Het kunstwerk komt te staan bij het officiële beginpunt van de historische wandelroute: het Europaplein. Dinsdag 8 oktober aanstaande heeft de officiële onthulling plaats. Dat is dinsdag 24 september 2013 besloten door het college van Dongen, dat het beeld aanbiedt aan alle inwoners als kunstwerk voor de openbare ruimte. Het beeld staat symbool voor ‘De Broeder van Dongen’. Het is gemaakt van Cortenstaal en heeft de uitstraling van geroest metaal. Het staat op een sokkel en meet 1 meter 85 cm. 

Realisatie
Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen – eerder intensief betrokken bij de ontwikkeling van het Broederpad – heeft ook bij de realisatie van het beeld een belangrijke rol gespeeld. Ranko Hamelinck (Heemkundekring) maakte vanuit historisch perspectief een basisschets van de Broeder. Kunstenaar Gerrit Dammer van atelier Heavy Decor uit Raamsdonkveer heeft vervolgens op robuuste wijze (gelast staal) vorm gegeven aan de Dongense Broeder.
Eerbetoon
,,Het beeld is zowel een eerbetoon als een blijvende herinnering aan een periode van 117 jaar Broeders in Dongen. Hiermee krijgt het Broederpad letterlijk een gezicht en wordt het nóg specialer voor zowel inwoners als toeristen’’, aldus burgemeester René van Diessen.
Broederpad
Het Broederpad – dat in mei jl. werd geopend – is een historische wandelroute dwars Door Dongen. Er is een korte (4 km) en lange (7 km) versie langs de vele plaatsen in Dongen waar de Broeders hun sporen en herinneringen hebben nagelaten. In totaal 22 informatieborden wijzen de weg. Ze nemen wandelaars (en fietsers) mee ‘Terug in de Tijd’. Op digitale wijze wordt via OR-codes extra informatie gegeven. Meer dan een eeuw lang hebben de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes gebouwd aan een betere Dongense samenleving met goed onderwijs en zorg voor zwakken en zieken. Ook leverden zij belangrijke impulsen voor verenigingen en vrijwilligerswerk.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen