Dongen Durft smaakt naar meer!

Foto:

Zondag vond de eerste editie plaats van Dongen Durft. Kunstenaars, muzikanten en allerlei creatieve geesten uit het culturele veld van Dongen namen hun kans waar om naar buiten te treden en het publiek te trakteren op een stukje kunst en cultuur.  Vele Dongenaren genoten op diverse locaties van verschillende verrassende combinaties.   Tegelijkertijd vond de Open Monumentendag plaats waarbij de historische begrafenisstoet het meeste bekijks trok

Schoenenroute
De verschillende locaties waren onderling met elkaar verbonden door een kleurige schoenenroute. Onder leiding van Diane Trommelen van 2Handjes ‘pimpten’ basisschoolleerlingen van De Vlinderboom, de Achterberg en de Heilig Hart school, enorme aantallen oude schoenen. De, nu prachtig versierde en gekleurde, schoenen vormden samen een route die de bezoekers de weg wezen naar tal van culturele activiteiten.
De Cammeleur
Een interactief avontuur in de achtertuin van de Cammeleur, ofwel Park Vredeoord. Met een klimtoren waarmee de scouting liet zien dat touw boeiend kan zijn, interactieve kunst met en door de Beesten van Dongen, levendige verhalen van Nelleke Gronloh en beweging en muziek met freerunners .  
Laurentiuskerk
Klankkleur onder de koepel! Ofwel samenwerken aan kleur, licht en beweging in de vorm van een kunstwerk. Maar er was ook volop te genieten van de kleurenpracht van een glas-in-lood demonstratie, terwijl de kinderen een speurtocht ín de kerk konden doen. Dit alles onder begeleiding van prachtige muziek door Nederpopkoor zonder noten, Musis Sacrum en Voice Irene. Twee keer kwam de begrafenisstoet binnen en werden de parochianen  door ‘Meneer pastoor’ vanuit de originele preekstoel toegesproken
De Oude Kerk
Ontmoeting van kunstenaars, muzikanten en andere creatieve geesten! Verrassende en zeer gedurfde combinaties tussen het Dongens Mannenkoor en de popband van het Kunstpodium met nummers van onder andere Coldplay. Verder beeldend kunstenares Judith van Schijndel, grafisch journalist Jules Calis en Dongense wandelgids Daniel van Damme. En ook nog kunstenares Petra Jacobs met theatermaker Erna Weimar en fotograaf Stijn Rompa. 
dongendurft12
Het KunstPodium
Ook hier waren verrassende combinaties te zien en te beluisteren. Dansers, een kantklosvereniging, muzikanten van het Kunstpodium en twee smartlappenkoren zorgden er voor een hele middag gezelligheid.
De Looierij
Binnen prachtige schilderijen van kunstenaar Willy Koenen en optredens van De Loswalklinkers, buiten een bouwvakster die het publiek interactief vermaakte en een show van het koor Klinkklaar. Dit alles zorgde ook bij De Looierij voor een vermakelijke middag.
Slotmanifestatie op Wilhelminaplein
De prachtige samenwerkingsverbanden werden afgesloten met een spetterende slotmanifestatie i.s.m. Drumfanfare Beatrix op het Wilhelminaplein waar door alle gezamenlijk deelnemers een speciaal geschreven lied ten gehore werd gebracht.
Prijs
Tijdens de slotmanifestatie vond tevens de prijsuitreiking van de schoenenactie plaats. Eén van de drie deelnemende scholen kreeg uit handen van wethouder Bas Evegaars een cheque ter waarde van € 300,- aangeboden om te kunnen besteden aan een creatieve uitspatting onder leiding van Diane Trommelen van  2Handjes in Dongen. De gelukkige winnaar was Basisschool Achterberg.
De organisaties van Dongen Durft en de Open Monumentendag kunnen tevreden terugkijken op hun geslaagde evenementen. Vele bezoekers genoten van al de activiteiten en bezienswaardigheden in Dongen. Een perfecte combinatie die zeker een herhaling verdient. 
Bekijk in het filmpje een sfeerreportage met foto’s van Bart van Kerkhof en Kees Wirken
Foto boven: Stijn Rompa

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen