Vieya: “het risico is onverantwoord.”

Foto:

Vieya heeft afgelopen week het college van B&W in Dongen laten weten dat Vieya niet zal investeren in de Multifunctionele Accommodatie (MFA). De investering van Euro 2,9 miljoen zou -via zogenaamde ontwikkelrechten- terugverdiend moeten gaan worden uit de opbrengsten van nieuwbouw koopwoningen. Het terugverdienen van de investering is het volledige risico van VIEYA. Dit risico is naar de mening van Vieya onverantwoord geworden.

Vieya haalt twee factoren aan die geleid hebben tot die conclusie. De Rijksoverheid, die over wooncorporaties gaat, legt de laatste maanden de focus sterk op “terug naar de kerntaak van sociale huurwoningen”. Er zijn maatregelen aangekondigd die corporaties dwingen commerciële activiteiten, zoals deels de dekking onder de MFA is, af te stoten. Het risico dat Vieya een binnenkort niet-toegestane activiteit start, is te groot geworden.
Daarnaast is er de voortdurende crisis op de (koop)woningmarkt. Er is hierdoor een groot risico op niet terugverdienen van de investering, waarbij de verwachting is dat die crisis de
komende perioden aanhoudt.
Vieya vindt dit een hele vervelende conclusie, zeker gezien de lange voorgeschiedenis
van de MFA. “Er is begrip voor de teleurstelling bij het college van B&W. Vieya onderkent
dat hiermee een belangrijke doelstelling van het college vertraging oploopt. Van de kant
van gemeente Dongen verwacht Vieya begrip voor de heroverweging die in het belang
van de huidige en toekomstige huurders gemaakt is. Het risico dat de rekening van de
MFA bij huurders van Vieya komt te liggen is eenvoudigweg te groot en daarmee niet
verantwoord,” aldus Vieya
Over de relatie met de gemeente Dongen zegt Vieya: “Gemeente Dongen en Vieya hebben in de afgelopen jaren een uitstekende samenwerking opgebouwd en werken op vele terreinen samen. Vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid werken de partners samen aan woningbouw, leefbaarheid, welzijn/wonen/zorg. Zo realiseren gemeente Dongen en Vieya de nieuwbouwprojecten De Hoogt en Binnenhoven. De goede voortgang van deze projecten blijft door Vieya gegarandeerd. Ook de woningverbetering in Oud Dongen verloopt volgens plan. Vieya blijft partner bij het beschikbaar stellen van wijkontmoetings-punten en in het project woon-zorg-service in de wijk”.
“De komende weken zullen wij in overleg zijn met gemeente Dongen. Als verantwoordelijke voor de beëindiging van de samenwerking zal Vieya zich correct opstellen naar gemeente Dongen,” aldus Vieya.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen